Kakelugnsmakeri i Uppsala

Mariebergs kakelugnsmakeri satsar 13 miljoner kronor på nya lokaler i Uppsala. Marknaden för kaminer och kakelugnar är fortsatt stark och bolaget är i dag ett av de större i en bransch som omsätter en halv miljard om året.

Lars Berndtson och Jan Kollstedt har slagit sina påsar ihop och byggt nytt.

Lars Berndtson och Jan Kollstedt har slagit sina påsar ihop och byggt nytt.

Foto: Robert Johansson

Uppsala2008-09-01 00:00
I februari i år gick ägaren till Mariebergs kakelugnsmakeri Lars Berndtson samman med kollegan Jan Kollstedt som drev försäljningsbolaget Swedtrade Nova. Med Lars Berntson som vd och 24 anställda har de i dag en årsomsättningen på 30 miljoner.
- Vi hade talat om att gå samman länge och behövde nya lokaler. Jag köpte marken här ute där Vaksala bilskrot tidigare låg. Efter många turer invigdes huset i förra veckan, säger Lars Berndtson.

För att få bygga har han bland annat fått bekosta saneringen av marken där bilskroten låg. I dag är affärshuset det enda som fått bygglov öster om nya E 4.
Lars Berndtson har jobbat som kakelugnsmakare sedan början av 1980-talet. I dag utövar han själv hantverket "ibland". Men bolaget har 15 murare och kakelugnsmakare som sköter det jobbet för intresset för kaminer och kakelugnar håller i sig. Enligt Björn Valentin ordförande i Brasvärmeföreningen har branschen haft tillväxt under en lång rad av år.
- Nu har den planat ut på en hög och stabil nivå. En eldstad står fortfarande högt på många villaägares önskelista, säger han.

Mellan 40 000 och 50 000 kaminer, spisar och kakelugnar säljs varje år. Branschen omsätter 500 miljoner kronor och då handlar det inte bara om nya produkter. Cirka 20 procent av Mariebergs försäljning består av äldre kakelugnar som bolaget köpt in. Lars Berndtson har ett 50-tal på lager. Några har han murat upp i övervåningen på det nya affärshuset. Andra ligger upplagda i delar.
- Vi säljer runt 15 om året. Ofta är det någon som bor i en äldre fastighet som haft kakelugnar tidigare och som vill återskapa den gamla miljön, säger han.
Flera kakelugnar är tillverkade i Uppsala som hade fyra kakelugnsfabriker vid förra sekelskiftet. Att köpa en gammal kakelugn kan kosta upp till 150 000 kronor beroende på ursprung och kvalitet. De som inte vill ha gammalt kan köpa nytt. Tillverkningen fortgår men med moderna metoder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om