Kakorgie med gott syfte

De köade för att sätta i sig 11 000 kakor. Klockan 14 ljöd koskällan, sedan var det bara att börja frossa.

Entusiast. - När jag började med kakkalaset 2008 var det ingen som trodde att det skulle bli något, berättar Birgitta Olsson vid Röda korset.

Entusiast. - När jag började med kakkalaset 2008 var det ingen som trodde att det skulle bli något, berättar Birgitta Olsson vid Röda korset.

Foto: Jonas Tetzlaff

Uppsala2015-08-15 19:38

Klockan 13.50, tio minuter före utsatt tid, stod runt 150 personer i kö vid Gåvsta gammelgård, ett par mil öster om Uppsala. Årets stora kakrusning väntade. Inne i lokalerna låg den ofattbara mängden av 11 000 bakverk uppdukade, färdiga att ätas upp.

Det var Rasbobygdens Rödakorskrets som kallat samman till sockerorgie. 54 personer hade knådat ihop detta berg av godsaker men även om socker göder illasinnade tandtroll så var syftet den här gången vällovligt.

– Alla intäkter går till välgörande ändamål som katastrofhjälp och annat. I fjol hade vi över 500 besökare och fick ihop runt 30 000 kronor, berättade eldsjälen Birgitta Olsson som ligger bakom arrangemanget, nu anordnat för åttonde året i rad.

De köande hade försetts med varsin papperstallrik, modell mindre. En av dem var Margareta Edfors.

– Man har bara den här lilla tallriken att lägga kakorna på, så det gäller att välja med omsorg, sa hon.

På slaget 14 klämtade någon i en koskälla och kön satte sig i rörelse. När de kaksugna kom in i serveringsrummet möttes de av ett utbud på 107 sorters kakor. Där fanns allt från kanapéer och äppelsnittar till ökensand och wienerstänger. Plus mycket annat smarrigt.

Alexander Källström, som besökte kakkalaset för fjärde gången, försåg sig med ett rejält lass. På hans tallrik låg 16 kakor, även om de var små. Han räknade med att sätta i sig allihop och sedan ta en minst lika stor påfyllning.

– Det brukar bli runt 40 kakor för min del.

Hur mår du då?

– Då mår jag som bäst, sa han och sken i kapp med solen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om