Kalk och mjölk kan skydda mot tarmcancer
Kvinnor och män som konsumerar mer av mjölk och annan kalkhaltig mat insjuknar klart mindre ofta i tarmcancer än personer som konsumerar låga mängder av sådana livsmedel.
— Tillsammans med bland annat djurexperimentella studier ger undersökningen starkt stöd för antagandet att kalk skyddar mot denna vanliga cancerform, säger professor Alicja Wolk vid avdelningen för nutritionsepidemiologi vid Karolinska Insititutet i Stockholm.
62 000 Uppsalakvinnor
Hon är en av de ansvariga för undersökningen, som slagit ihop och analyserat uppgifter från tio olika studier kring sambandet mellan matvanor och tarmcancer.
Sammanlagt omfattar undersökningen mer än 534 000 kvinnor och män i fem länder, däribland drygt 62 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län.
Under de sex till 16 år som kvinnorna och männen i undersökningen följdes efter att ha besvarat en omfattande enkät om sina matvanor insjuknade nära 5 000 av dem i tarmcancer.
En närmare analys visade att tarmcancer, i synnerhet cancer i slutet av tjocktarmen och ändtarmen, inträffade betydligt oftare bland kvinnor och män som konsumerade lägst mängder mjölk och av kalk överhuvud taget än bland övriga deltagare i undersökningen.
Ett glas mjölk om dagen
Omvänt var förekomsten av tarmcancer lägst bland den femtedel av deltagarna som drack mest mjölk och fick i sig mest kalk genom maten och som kosttillskott.
— Det behövdes dock inga extremt höga mängder mjölk eller kalk för att uppnå dessa skyddseffekter. De sågs redan vid en konsumtion av bara drygt ett glas mjölk per dag och en kalkkonsumtion på cirka 1 000 milligram per dag, säger Alicja Wolk.
I siffror innebär det till exempel att risken för att insjukna i tarmcancer var cirka 15 procent lägre för dem som drack minst 2,5 deciliter mjölk per dag än för dem som drack högst 0,7 deciliter mjölk per dag.
Bland den femtedel av deltagarna som fick i sig högsta mängderna kalk genom maten överhuvud taget — inte enbart i form av mjölk — var förekomsten av tarmcancer 14 procent lägre än bland den femtedel som konsumerade lägsta mängderna kalk. Skyddseffekten av kalk var än högre för dem som dessutom tog kalk som kosttillskott.
Minst 1 000 milligram
Utifrån dessa riskuppgifter är det möjligt att beräkna hur mycket ett ökat kalkintag skulle kunna sänka förekomsten av tarmcancer i befolkningen. Beräkningen förutsätter att det uppmätta sambandet mellan kalkkonsumtion och tarmcancer verkligen är ett orsakssamband och att befolkningen i stort har ungefär samma matvanor som deltagarna i undersökningen.
Om kalkkonsumtionen steg så att alla åt minst 1 000 milligram kalk per dag skulle enligt forskarnas kalkyl den totala förekomsten av tarmcancer i samhället sjunka med 15 procent bland kvinnor och tio procent bland män.
I Sverige insjuknar årligen drygt 5 300 personer i cancer i tjocktarmen eller ändtarmen.
— Mycket talar alltså för att flera hundra fall av tarmcancer årligen skulle kunna undvikas genom att de som i dag får i sig litet kalk höjer sin konsumtion av kalkhaltiga livsmedel, säger Alicja Wolk.
Samtidigt utfärdar hon en liten varning för tron att ju högre kalkmängder man äter, desto bättre blir hälsoeffekten.
För mycket inte heller bra
— Åtminstone för äldre män är rådet att visserligen äta en rik och varierad mat, men undvika att få i sig höga kalkmängder. Det beror på att flera andra studier visat ett starkt samband mellan en hög konsumtion av kalk och ökad risk för mannens vanligaste cancerform, prostatacancer, säger Alicja Wolk.
Utöver mejeriprodukter är viktiga kalkkällor i livsmedel fisk och vegetabilier som till exempel spenat, bönor, sötmandel, fikon och apelsiner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!