Kalla vintrar blir sällsynta

Uppsalaborna har haft anledning att frysa lite extra de senaste veckorna. Medeltemperaturen under en decembermånad har inte legat så här lågt sedan 1915. Det nya året börjar med kyla och mer snö.

UNT:s reporter Anna Möller mätte snödjupet i Biskopskulla 22 februari. Sommarbilden visar samma plats 12 juli.

UNT:s reporter Anna Möller mätte snödjupet i Biskopskulla 22 februari. Sommarbilden visar samma plats 12 juli.

Foto: Sven-Olof Ahlgren och Pelle Johansson

Uppsala2010-12-31 17:44

Enligt SMHI talar mycket för att 2010 blir det varmaste året globalt sett. Men i Skandinavien har det periodvis varit mycket kallt. Både förra vintern och den nuvarande lär gå till historien som snörika och kalla vintrar. Flera stationer med mätningar i drygt 150 år har den här vintern slagit rekord i fråga om ovanligt långa perioder med obruten kyla, trots att det är tidigt på säsongen.

Trots rubriker om snökaos, låg grundvattennivå och fara för skogsbränder framstår inte det svenska vädret som särskilt dramatiskt ur ett globalt perspektiv. Det närmaste Uppsala kom en naturkatastrof 2010 var när små partier av Fyrisån torrlades under den varma julimånaden. I andra delar av världen har man under året genomlidit extremregn, översvämningar, bränder och torka.
– Även om vi kan ha jobbiga väderförhållanden är det inte extremt jämfört med andra delar av världen. Vi har ju till exempel inte orkaner eller extrem hetta, säger SMHI:s meteorolog Eva Strandberg.

För den som tror att årets tågproblem i vinterkylan är ett nytt fenomen kan UNT berätta att det var stora tågproblem redan 1987 då Uppsala en kall januaridag mätte –27,5 och norduppland –37. UNT rapporterade att elva av de 18 norrgående fjärrtågen, liksom pendeltågstrafiken mellan Uppsala och Stockholm drogs med förseningar. Bromsklossarna på vagnshjulen klarade inte av kylan, snöröjningen fungerade dåligt och växlarna var svårarbetade...
Även om Eva Strandberg menar att vi på längre sikt går mot mildare vintrar säger SMHI:s prognoser att vi åtminstone tar med oss den här vintern in på det nya året.
– Det ser ut att fortsätta vara kallt med mer snö.

Prognoserna från SMHI talar om snö till i kväll över Svealand och att nyårsnatten bjuder på lågtryck med snöfall åt sydost. På nyårsdagen blir det fortsatt snöfall.
För den som är trött på kylan och vill tina upp sina sommarminnen kan UNT påminna om värmeböljan som slog till 3 juli i somras. SMHI:s mätstation på Uppsala flygplats noterade 28 grader prick och inofficiella noteringar från Uppsalaområdet visade på ännu lite högre grader: 29 i Flogsta och 29,5 i Storvreta. Såtenäs i Västra Götaland nådde rekordet på 31,8 grader.

UNT:s reporter Anna Möller mätte snödjupet i Biskopskulla 22 februari. Sommarbilden visar samma plats 12 juli.FOTO: Sven-Olof Ahlgren och Pelle Johansson

FAKTA

Mätningar sedan 1722
Uppsala har haft mätningar av temperaturen sedan 1722, men i obruten följd från 1773. Den kallaste temperaturen i Uppland registrerades 1875 då termometern stannade på –39,5 grader. I mer modern tid, 7 januari 1987, noterade man –38,6 grader i Kårsta.
Den kallaste decembermånaden i Uppsala var 1753, då medeltemperaturen var –13 grader. Under den här månaden har Uppsala fram till mätningar 28 december haft en medeltemperatur på –8,2 grader vilket är den lägsta decembermedeltemperaturen sedan 1915.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om