Striden har pågått sedan 2015 och skolan riskerar nu att få betala ett vite på 300 000 kronor i slutet av månaden. Den gamla skolbyggnaden i Rosendal är från 1901 och byggd utifrån den tidens krav på ventilation. För två år sedan installerade Liten Lär modern ventilation i klassrummen efter krav får kommunen. Nu kräver kommunen bättre ventilation också i matsal, gymnastiksal och musiksal.
Skolledningen protesterar.
– Två av salarna används bara någon timme per dag. Musiksalen inte alls. I en sån här byggnad kan ventilationskraven klaras genom att vi har mindre elevgrupper och öppnar fönstren och vädrar. Att sätta in ventilation skulle kosta oss över en halv miljon kronor, säger skolans rektor Eva Göransson.
Ventilationsutrustningen kommer att ta plats och blir väldigt skrymmande. I de klassrum där skolan satt in sådana kräver kommunen nu att de byggs in med väggar för att minska buller. Skolan kan dessutom komma att flytta inom några år eftersom marken är attraktiv för fortsatt bostadsbyggande i Rosendal.
– Genom en försäljning skulle vi kunna bygga en helt ny skola. Det finns mark avsatt för det, bland annat i de bostadsområden som nu byggs i Bäcklösa. Det gör kraven på ventilation ännu mer orimliga, säger Lennart Hedquist som är ordförande i den ideella förening som driver Liten Lär.
Föreningen har överklagat kommunens beslut både till länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen men inte fått prövningstillstånd. Lennart Hedquist har försökt öppna en ny dialog men kommunens tjänstemän anser inte att det finns något mer att diskutera. Viteshotet på 300 000 kronor ligger fast.
Med stöd av en konsult har skolan nu skrivit direkt till politikerna i miljö- och hälsoskyddsnämnden. Enligt konsulten misstolkar Uppsala och många andra kommuner i landet Folkhälsomyndighetens allmänna ventilationsråd - man behöver inte ställa lika hårda krav i skolor av den här typen som på moderna skolbyggnader.
Men måste inte kommunen följa de föreskrifter som finns och behandla alla skolor lika?
– Man måste kunna göra en bedömning om vad som är rimligt och fungerar från fall till fall. I en sån här skola fungerar det med den ventilation som finns och att fönstervädra. Råden ger utrymme för lite sunt förnuft. Jag tror att det mest handlar om prestige, säger Lennart Hedquist.
Bengt Fladvad (MP) ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden är av motsatt uppfattning.
– Det här handlar om barnens bästa. Om man har en skola ska ventilationen i lokalerna uppfylla de krav som ställs. Det har ingen betydelse om skolan är gammal och q-märkt eller om föräldrar och personal tycker det spelar mindre roll. Det här visste Liten Lär när de köpte skolan år 2010.
De kan tvingas lägga ner?
– Det är naturligtvis olyckligt och jag förstår att det kan bli dyrt att åtgärda ventilationen. Om ingen hade vistats i lokalerna hade det varit en annan sak. Men nu vistas elever där och vi har ansvaret för att skolmiljön är god.
Skolan har fungerat sedan 1905. Är ni inte lite för hårda i er bedömning?
– Vi lever inte i början av 1900-talet nu. På en vanlig arbetsplats skulle ingen godta en lösning med ventilation genom fönstren. Vi ställer samma krav på Liten Lär som på alla andra skolor. De har överklagat i två instanser men inte fått prövningstillstånd. Nu verkar det som om de tror att de kan ändra beslutet i elfte timmen. Det kommer inte att hända.
Så ni står fast vid ert beslut även om det riskerar 100 förskoleplatser?
– Vi står fast i vårt beslut. Vi kan inte jämka med reglerna, säger Bengt Fladvad.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden väntas ta beslut den 14 december.