Kampanj för vett och etikett på bussen

Bussförarna i Uppsalas stadstrafik ska utbildas för bättre bemötande och service till resenärerna. Men också passagerarna behöver lära sig gott uppförande, anser kommunens bussbolag, som startar en ovanlig kampanj i vår.

CHARMOFFENSIV. Kommunens bussbolag vill förbättra bemötandet hos både förare och passagerare. Chauffören Erik Ornstein konstaterar att försenade turer är ett vanligt irritationsmoment.  Förklaringen är ofta gatuarbeten, väntan vid rödljus eller många resande som kliver på.

CHARMOFFENSIV. Kommunens bussbolag vill förbättra bemötandet hos både förare och passagerare. Chauffören Erik Ornstein konstaterar att försenade turer är ett vanligt irritationsmoment. Förklaringen är ofta gatuarbeten, väntan vid rödljus eller många resande som kliver på.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-04-24 00:01
Vd:n för kommunens bussbolag Gamla Uppsala Buss, Claes-Göran Alm, är beredd på att den nya kampanjen trampar på ett antal ömma passagerartår. Men hans förhoppning är främst att väcka tankar och förbättra förståelsen mellan parterna på ömse sidor förarplats.
- Det kan säkert uppfattas som provocerande, men syftet är att försöka skapa respekt mellan förare och resenärer. I förlängningen är det här vårt strå till stacken för att öka resandet på bussarna, säger Claes-Göran Alm.

I vanliga fall är det chaufförernas uppträdande och körsätt som hamnar i skottgluggen, ofta avspeglat på UNT:s insändarsida. Snart är det passagerarna som möts av en serie skyltar på de gröna stadsbussarna. Där beskrivs vad den ordentlige resenären bör tänka på i samband med färden. Komma i tid till hållplatsen, tydligt visa att man vill kliva på, ha biljetten eller pengarna i beredskap - det är några ämnen som behandlas i "undervisningsmaterialet". Urvalet bygger på situationer som förare pekat ut som orosmoment, där följden ofta blir försenade turer eller irriterad stämning.

Kampanjen riktas inte bara till passagerarna. Samtliga bussförare har fått budskapet från bolagsledningen att tänka på bemötande och attityd gentemot resenärerna. Ett av de vanligaste klagomålen från passagerare gäller förarnas uppträdande. Inom kort startar en utbildningssatsning på bussbolaget för bättre service och kommunikation bland alla anställda. Förarnas körsätt är ett annat område som ibland kan förbättras, enligt Claes-Göran Alm:
- Jag har sagt att de måste tänka sig för när de kör en ledbuss genom en rondell. Om de gasar på innan hela bussen är igenom så åker ju passagerarna längst bak in i väggen av sidokraften. Kör man med dåligt humör så påverkar det hela körstilen. Jag är säker på att förarna är beredda att jobba med de här sakerna.

Erik Ornstein har kört stadsbuss i Uppsala sedan 1975. Han efterlyser några enkla åtgärder från resenärerna, som underlättar förarnas jobb:
- Om man bara sträcker ut en hand eller tar ett steg fram när bussen kommer så vet vi att den som står vid hållplatsen ska med. Har man pengar eller biljett framme och visar den tydligt så underlättar det påstigningen, säger han.
Kampanjen ska utvärderas med undersökningar längre fram, för att se om resenärer och förare blivit mer nöjda med varandras beteende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om