Från och med 19 mars kan du deklarera elektroniskt med e-legitimation, antingen genom Skatteverketes e-tjänst på hemsidan, eller via myndighetens app. Men det går förstås även bra att vänta på deklarationsblanketten - den skickar Skatteverket ut mellan 16 mars och 15 april.
2014 inkom drygt 5 miljoner deklarationer via e-vägen. Första året som det finns statistik ifrån är 2003, då var det 810 712 stycken som gick internetvägen.
– Det senaste två åren har vi sett en markant ökning av elektroniska deklarationer, säger Elisabeth Wennerstrand, sektionschef på Skatteverkets beskattningsenhet i Uppsala.
Skatteverket tar helst emot deklarationerna elektroniskt, enligt Wennerstrand.
Varför?
– För då vet vi att de siffror som läggs in blir rätt. Skriver du in fel siffror elektroniskt, så har vi ett system som säger till när det blir fel.
Har ni planer på att ta bort pappersdeklarationerna helt?
– Det är en strävan vi har, att på sikt ta bort det. Vi uppmanar folk att deklarera elektroniskt, men vi har förståelse för att inte alla kan göra det. Så något datum för när pappret försvinner finns inte, säger Elisabeth Wennerstrand
Blir det mycket fel i pappersblanketterna?
– Tyvärr så blir det en hel del fel i pappersbilagorna. Summeringsfel är det vanligaste, att man lagt ihop fel siffror. Uppgifter om reser till och från arbetsplatsen blir också ofta fel.
Senast 4 maj ska deklarationen vara inlämnad. Deklarerar du senast detta datum kan du få eventuell skatteåterbäring före midsommar.
Vad händer om man lämnar in deklarationen för sent?
– Du får skattetillägg, om det inte är så att du i förväg begärt anstånd om att lämna in senare.
Hur mycket pengar kan det röra sig om?
– 1000 kronor, vilket kan vara mycket för många. Därför är vi så noga med att gå ut med att 4 maj är sista datumet.