Känslighet för insulin minskar sjukdomsrisk
Det finns ett nära samband mellan kroppens förmåga att använda hormonet insulin och nedsatt risk för att utveckla i värsta fall dödlig kranskärlssjukdom på äldre dar.
När männen i ULSAM-studien var 70 år gamla genomgick 815 av dem en speciell undersökning som mäter hur väl hormonet insulin hjälper kroppens celler att ta upp ett extra tillskott av socker ur blodbanan. Samtidigt togs också prover för att mäta halten av såväl insulin som ett förstadium till insulin, proinsulin, i blodet.
Slutsats
Efter hälsokontrollen följde forskarna förekomsten av, i värsta fall dödlig, kranskärlssjukdom hos de i utgångsläget hjärtfriska männen.
Uppföljningen visar att män med god förmåga att utnyttja insulin insjuknade i mindre utsträckning än övriga deltagare i studien. Omvänt var hjärtsjuklighet vanligare bland dem som vid hälsokontrollen haft förhöjda halter av proinsulin i blodet.
Forskarnas slutsats är att mätningar av insulinkänsligheten och halten proinsulin i blodet — men däremot inte insulinhalten — kan användas för att bedöma risken för framtida kranskärlssjukdom hos äldre män.
Under de 35 år ULSAM-studien pågått har den också givit en rad andra rön om faktorer som påverkar risken för ohälsa bland medelålders och äldre män.
Att allt riskabelt högt blodtryck inte upptäcks med sedvanlig blodtryckmätning på mottagningen, att bukfetma är farligt för hjärtat, att högt blodtryck ökar risken för minnesstörning, att höga halter vitamin A kan öka risken för frakturer och att några timmars promenader eller cykelturer i veckan skyddar mot hjärtsjukdom och diabetes är några av upptäckterna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!