Kårverksamhet räddas med hjälp av bidrag

Miljonbidrag från Uppsala universitet ska säkra Uppsala studentkårs framtid. Utan kårens insatser äventyras kvaliteten i utbildningarna, menar universitetet.

Uppsala2010-02-25 09:00
Från och med i sommar, när det i årtionden omdebatterade kårobligatoriet försvinner, kan studenter strunta i att gå med i en studentkår och ändå studera vidare. Kåren förväntar sig att antalet medlemmar kommer att minska och har oroat sig för stora nedskärningar i sin verksamhet.

I dag har man nästan 1000 personer på olika poster inom universitetet, som sysslar med bevakning av utbildningar, sitter i kommittéer och styrelser som studeranderepresentanter, och så vidare. Nu ska den verksamheten tryggas för framtiden genom ett årligt bidrag från Uppsala universitet.
- Det här betyder allt för oss och vår verksamhet, säger Kristina Ekholm, ordförande för Uppsala studentkår.

Något beslut om bidragets exakta storlek finns ännu inte. Men enligt Kerstin Sahlin, prorektor vid Uppsala universitet, är målet att inte ligga under andra lärosäten och att den totala bidragsnivån till kåren ska ligga i nivå med vad regeringens utredare Erland Ringborg föreslog i statlig ersättningen för att trygga studenternas inflytande efter obligatoriets avskaffande. Han bedömde att 310 kronor per helårsstudent var miniminivån för att kårernas verksamhet ska kunna fortsätta som i dag. För mycket, tyckte riksdagen som beslutade om en ersättning på knappt 100 kronor per helårsstudent. Ett bidrag från Uppsala universitet som täcker mellanskillnaden skulle i dag betyda en kostnad på över 4,5 miljoner kronor om året för universitetet.
- Vi är väldigt måna om studenternas kritiska blick, deras förslag på förbättringar och synpunkter. De gör ett fantastiskt arbete för vilsna studenter eller dem som har blivit felaktigt behandlade och insatserna har stor betydelse för kvaliteten i vår verksamhet, säger Kerstin Sahlin.

Kårverksamheten i Uppsala skiljer sig från andra städer där kårerna bedriver sådant som festverksamhet som ger intäkter. I Uppsala står nationerna helt och hållet för nöjeslivet och kårens möjligheter att öka intäkterna är därmed begränsade.
- Det tycker vi är bra och därför vill vi inte ligga under övriga lärosätens bidrag till sina kårer, säger Kerstin Sahlin.
Vissa lärosäten riktar sina bidrag exempelvis mot kårens tidning. Men Uppsala universitets bidrag ska ges som en klumpsumma som kåren får förvalta efter eget huvud.
- Så behåller kåren sin oberoende ställning i förhållande till oss som de ska bevaka, säger Kerstin Sahlin.

BAKGRUND

I juni i fjol fick frågan om kårobligatoriets vara eller icke vara ett slut. Då beslutade riksdagen att från och med 1 juli i år avskaffa tvånget att vara med i en kår. Oppositionen reserverade sig och Sveriges förenade studentkårer var kritiska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om