Huset har stått tomt sedan Uppsala universitet flyttade in i Segerstedthuset.
– Vi har varit ganska noggranna med vilken typ av verksamhet vi vill ha där så att det passar in med den övriga verksamhet vi har i området. Ett gymnasium med teknisk inriktning passar väl med nya Ångström, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.
Han säger att lokalerna rumsmässigt är ganska väl anpassade för gymnasieverksamhet. Det som görs nu är framför allt en modernisering. Totalt investerar Akademiska Hus 156 miljoner i fastigheten.
Det är koncernen Akademedia som flyttar in två av sina gymnasieskolor i lokalerna, dels NTI-gymnasiet som flyttar från de nuvarande lokalerna i Fyrislund, dels Procivitas, som tidigare inte funnits i Uppsala men nu etablerar sig även här.
Enligt Jens Eriksson, ansvarig för Akademedias grund- och gymnasieskolor, har företaget letat efter mer ändamålsenliga lokaler, och är nöjt med att ha hittat den här möjligheten i nära anslutning till universitetets verksamhet vid Ångströmlaboratoriet.
– Rent generellt ser vi vinster med den här campusidén där flera gymnasier samlokaliseras, säger han.
Inriktningsmässigt är NTI-gymnasiet mer inriktat mot tekniska utbildningar medan Procivitas har mer profil mot ekonomi och samhälle. Vissa utbildningar, som till exempel naturprogrammet, finns dock på båda skolorna.
Varför har ni samma program på två olika gymnasieskolor i samma byggnad?
– Det är ingen större skillnad men det kommer att vara lite olika känslor i programmen på de två skolorna. NTI-gymnasiet är profilerat mot teknik och elenergi medan Procivitas har mer samarbete med näringslivet, säger Jens Eriksson.
Totalt kommer den nya gymnasiebyggnaden att ha plats för 800 elever. NTI-gymnasiet har i dag 400 elever. Procivitas, som startar en ny verksamhet i Uppsala kommer att byggas upp successivt över tid.
Att Akademedia utökar sin verksamhet i Uppsala just nu är ingen slump. Under en period har gymnasierna brottats med att elevkullarna varit mindre, vilket var bakgrunden till att bland annat Bolandsgymnasiet lades ner i Uppsala. Den trenden vände 2016. Nu ökar elevkullarna år för år.
– Tittar vi i Stockholm behövs 20 000 nya gymnasieplatser. Uppsala är också en stad där det behövs många gymnasieplatser. Det är en ganska svår ekvation för de folkvalda att lösa, säger Jens Eriksson.