Film. - Det är kul att se filmteamet jobba, säger 17-årige Patric Kauko som går på Kunskapssmedjan i Märsta.
16-årige Michael Gisslén, som går på Arlandagymnasiet, är också nyfiken på inspelningen.
- Jag är intresserad av filmer, så jag blir nyfiken när en grupp filmare kommer och filmar, säger Michael Gisslén.
Phelix Lundin, 14, som går på Bryggan Valstaskolan, såg först filmteamet vid mataffären Handlar’n i Märsta dagen innan. Han har följt gruppen sedan dess.
- Jag kommer att hänga med dem hela veckan. Jag vill se vad som händer, säger Phelix Lundin.
Under åtta dagar, med start den 2 augusti, jobbar Märstabaserade filmbolaget Tjockishjärta med inspelningen av en 15 minuter lång film, Århundradets brott, som handlar om kärlek och sexuell kränkning.
Huvudrollerna Bella och Lukas blir kära i varandra. En gång när de har sex blir allt fel och därefter blir handlingen mörkare.
Huvudrollerna spelas av Fanny Klefelt, Charlie Gustafsson och Elise Mattisson. Fanny och Charlie medverkade i ungdomsfilmen Tusen gånger starkare från 2010.
Handlingen påminner mig lite om författaren Märta Tikkanens bok ”Män kan inte våldtas”, som blev filmatiserad 1978. Inspirerades ni av den?
- Nej, vi känner inte till den, säger producenten Josefine Böttker.
Enligt henne kom inspirationen från en kontroversiell Twitter-diskussion i vintras om sexuella gråzoner. Då berättade journalisten Johanna Koljonen om en kränkande sexuell erfarenhet på mikrobloggen. Därefter delade hundratals människor med sig av sina egna erfarenheter på nätet. Tiotals tidningar hakade på. Nu är det Tjockishjärtas tur att haka på.
- Tagning! Tystnad! Varsågod, ropar regissören Johanna Paulsdotter Löfstedt.
Alla står stilla, förutom en grupp statister som sitter på en bänk på skolgården och agerar. Två pojkar åker lite med sina skateboards, hoppar och sen ropar regissören: - Tack!
Tagningen är kort, knappt en minut lång. Men en bild eller scen kan behöva flera tagningar. Tjockishjärta brukar ta mellan fem och tio tagningar per sekvens.
- Man kör tills det blir bra, men vi har ett tajt schema så vi måste också kunna gå vidare för att hinna med allt annat, säger Josefine Böttker.
Den dagen jag kommer jobbar filmteamet frånklockan 16 till 22. Några skådespelare är redan på plats ett par timmar innan för sminkning. Men filminspelningen börjar inte förrän halv fem, så de skyndar sig för att hinna klart i tid.
- Vi följer Teaterförbundets kollektivavtal, så vi aldrig går över gränserna. Ibland händer det att vi jobbar övertid, men inte mer än en halvtimme.
Enligt Teaterförbundet finns ett flexibelt tidsschema för skådespelare, men människorna bakom kameran får jobba åtta till max tio timmar per dag.
Tjockishjärta börjar alltid med att spela in scener med statister så statisterna kan åka hem tidigare.
Deltog i internationella festivaler
Målet är att Århundradets brott ska vara klar för premiär på filmfestivalen i Göteborg i slutet av januari 2012.
- Det är hård konkurrens så får vi se. Men Tjockishjärta har ett bra rykte och har varit med i flera andra internationella festivaler så att vara med på filmfestivalen i Göteborg är inget nytt, säger Josefine Böttker.
Själv är Josefine Böttker en del av ett filmbolag i Stockholm, Hy-Fi. De båda bolagen brukar hjälpa varandra under inspelningar. Hon är också med som skådespelare i Leisure Suite, en Tjockishjärta-film av Märstaregissören Johanna Paulsdotter Löfstedt. Visningsrätten till filmen blev köpt av en fransk kanal, Canal+, så den dubbades på franska och visades i Frankrike, Marocko, Schweiz och andra afrikanska länder. Den visades även i USA.
- Under inspelningsperioden för Århundradets brott kommer inspelningsledaren Valentina Chamorro att försvinna till Schweiz. Hon regisserade en annan film, Séptimo, som tävlar med filmer från andra länder i Festival del film Locarno i Schweiz, säger Josefine Böttker.
Ingen får lön
Mitt i det pressande schemat går ett larm i skolan. Josefine Böttker ringer skolans vaktmästare. Larmet ringer på, men teamet fortsätter jobba.
- Nu behöver de inte spela in ljud, utan bara bilder, så det är lugnt, säger Josefine Böttker när hon kommer tillbaka till mig.
Hon påpekar att vi inte behöver sitta tysta när tagningen är på gång.
Snart är det dags för mat. De delar ut smörgåsar. Senare på kvällen blir det pizza, sponsrad av en lokal pizzeria, berättar hon. Olle Sjöström, ansvarig för ljud och musik, jublar för pizzan. Han bor i Norrbacka och är rörd av att många lokala företag har ställt upp för att hjälpa till. Ett kafé har sponsrat med bland annat sallader hela veckan, en lokal pizzeria står för middagen, Sigtunahem lånar ut sin lokal för teamets samlingar och Sätunaskolan har gett sitt tillstånd för Tjockishjärta att filma på skolgården samt använda toaletter och dra el.
- Och vi ska inte glömma bort att tacka pojkarna som sopar marken, för de hjälper oss så mycket, säger en glad regissör, Johanna Paulsdotter Löfstedt.
Ingen i teamet får lön för Århundradets brott - varken Tjockishjärtas fem medlemmar, övrigt team eller skådespelare och statister.
Fick finansieringsstöd
Tjockishjärta brukar tjäna pengar genom beställda filmer. RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, är exempelvis en kund som har beställt 15 kortfilmer. Vid sådana tillfällen finns det lön att ge till alla som medverkar.
Tjockishjärta har också gjort elva egna kortfilmer, och några av dem har fått finansieringsstöd av Filmbasen - ett resurscenter i Stockholm för unga filmmakare - och Svenska filminstitutet, en stiftelse vars syfte är att stärka och utveckla svensk film.
Århundradets brott har fått både kontantstöd på 25 000 kronor och teknikstöd på 25 000 kronor av Filmbasen. Det är den största summan man kan få från resurscentret. Dessutom lägger regissören ut privata pengar för projektet. Men det räcker inte för att kunna betala drygt 50 personer, statister inräknat.
- Vi jobbar gratis nu för att vi älskar att göra film, säger Josefine Böttker.
Produktionsbolaget DFM, som är samproducenter på Tjockishjärtas produktion, kommer att bidra med en professionell klippare samt låta Tjockishjärta arbeta med efterbearbetningen av filmen i deras studio.
"Tuff bransch"
Branschen är tuff, enligt henne. Tjockishjärtas fem medlemmar jobbar inte heltid för filmbolaget. För att kunna försörja sig måste de jobba någon annanstans. De flesta brukar jobba som statistansvariga och scripta för långfilmsproduktioner. Några har också jobbat på Vårrullen filmfestival.
- Det gäller att skaffa mycket erfarenhet. Vi hoppas på att bli etablerade så att vi kan försörja oss genom att göra film, säger Josefine Böttker.