I juli i år hade strax under tio fall rapporterats under hela året. I september hade siffran ökat till 32. En markant skillnad jämfört med 2015 då endast 12 fall av kikhosta rapporterades under hela året.
Fallen under 2016 har rapporterats från ett flertal vårdcentraler i Uppsala och från övriga länets kommuner.
– Vi har sett att det ökat något under flera år. Men nu är det en påtaglig skillnad jämfört med samma period förra året, säger Mats Ericsson, smittskyddsläkare vid landstinget i Uppsala län.
Mats Ericsson misstänker att ökningen kan bero på att människor födda under perioden 1979 och 1996, då kikhostevaccinet tillfälligt togs bort, nu befinner sig i åldern då många väljer att skaffa barn.
– Kikhosta är en relativt ofarlig sjukdom för en vuxen och frisk person. För spädbarn kan kikhostan däremot bli allvarlig och i vissa fall livshotande, säger han.
I dag erbjuds alla barn vaccin mot kikhosta genom det allmänna vaccinationsprogrammet. Sedan årsskiftet är det även gratis att ta prover för kikhosta, inom vården är de dessutom skyldiga att göra en smittspårning.
– Vi har sett att det är vanligt att flera inom familjen är smittas. Om exempelvis en mamma visar sig ha kikhosta testar vi även pappan och barnen. Upptäcks ett fall brukar det ge ringar på vattnet eftersom kikhostan smittar väldigt lätt.
Enligt Mats Ericsson bör man besöka vårdcentralen om man drabbats av hosta under en längre tid. Att man är vaccinerad är ingen garanti eftersom skyddet börjar avta efter sex år. För vuxna kan det vara aktuellt med antibiotikabehandling om det finns risk för att man kan smitta barn eller gravida.
Läs mer om kikhosta, vaccin och symptom på Vårdguiden här.