Ett exempel: Vid Pärlflodsdeltat i södra Kina (Hongkong, Shenzhen och Guangzhou) finns cirka 50 miljoner invånare, Asiens finansiella centrum (Hongkong) med en stor mängd riskvilligt kapital, en gigantisk produktionskapacitet (de två andra städerna) och tre universitet som är topp 50 i världen (Hongkong igen). Och man satsar stenhårt på innovation.
Hongkong Science and Technology Parks strax norr om Hongkong är en anläggning som genom innovation och regionens alla fördelar skapat 269 nya företag, varav 170 ännu är i drift och har totalt 9 000 anställda. Hundra företag finns i inkubator och får stöd och hjälp med kompetens och kapital.
Under 2013 vidgas parken med fas 3 som handlar om bioteknik och life science. I det nya område som just nu färdigställs räknar man med att härbärgera 150 ny företag. Och sedan väntar den fjärde fasen som inriktas på grön teknologi. Hongkong Science and Technology Parks drivs redan till en del av solceller och forskare står i kö för att testa nya idéer på marknaden.
Men det är lätt att stirra sig blind på nackdelarna och inte se de uppenbara fördelarna för till exempel Uppsala. E Anthony Tan, vd för Hongkong Science and Technology Parks, beklagar sig nämligen en aning också. Över att Hongkong, med 16,5 procents företagsskatt, innebär snabba pengar att tjäna på kort och att man inte har tålamod med företagsidéer som tar åratal att utveckla och kommersialisera. Och över den kulturella skillnad som gör det svårare att misslyckas (och tappa ansiktet), lättare att satsa på säkra kort.
Dessutom kan nämnas att fastlands-Kina (exklusive Hongkong) på planekonomiskt sätt försöker att kommendera fram innovation, vilket förstås är svårt. Uppsala och andra svenska universitetsstäder bör alltså se framtiden an med tillförsikt. Det kommer inte att bli lätt, men såväl regeringen som Uppsala gör helt rätt som fortsätter att satsa hårt på innovation.