Xinya Lu kom till Sverige för tio år sedan, med Albin Geijer som hon träffade när han som ung student reste runt i Kina. Nu har de resebyrå och tre söner ihop.
Familjen bor i rena Bullerby-idyllen, i ett rött hus med vita knutar utanför Örsundsbro. Härifrån lantköket sprids kryddiga dofter när Xinya lagar mat, två-tre rätter brukar det bli till middag, och ibland även till lunch när barnen Hannes, Harald och Hugo inte är i skolan eller på dagis.
- Svensk mat lagar jag knappt alls. Hela familjen älskar ju den kinesiska, säger hon och skrattar.
Efter många jular och midsomrar i sitt nya hemland, har hon ännu inte lärt sig uppskatta Janssons Frestelse eller inlagd sill.
- Nej usch, det är ju rå fisk. Men svärmors fiskgratäng, den gillar jag jättemycket, och får-i-kål är också väldigt gott.
All mat i Kina tillreds, även tilltuggen. Torrwokade jordnötter med lite salt är ingen ovanlig start på en måltid som alltid består av flera rätter. Helst ett jämnt antal och minst lika många rätter som antalet matgäster. Riset serveras i varsin liten skål och man får en assiett att lägga den andra maten på. Den plockas en munsbit i taget från fat, och med ätpinnar förstås.
Så samla vännerna, se till att ha köksknivarna vässade och gott om skärbrädor. I kinesisk matlagning läggs mesta tiden på förberedelser. Allt skärs i småbitar för att tillredas snabbt. Ofta marineras köttet först för att dra åt sig smakerna. I Sichuan, som har Kinas i särklass populäraste kök, är maten extra smakrik.
- Ingefära, vitlök, chili, sichuanpeppar, risvin och soja är baskryddorna, berättar Xinya, som är kockutbildad i Sichuan.
Hon brukar ta med eleverna från sina matlagningskurser i Uppsala till en butik med asiatiska livsmedel för att lära dem hitta rätt bland alla flaskor, burkar och kryddpåsar.
- En del går att ersätta. Jag marinerar i sprit och vatten om risvinet är slut. Eller sherry, det smakar lite som risvin. Jag tar ofta purjolök istället för dyrare salladslök.
Rätten Barnens Favoritkyckling skapade Xinya enligt devisen man tager vad man haver. Stjärnanisen ger en riktig kryddkick, medan purjolöken ger färg, smak och konsistens.
Enklast tänkbara är hennes wokade grönsaker.
- Värm oljan, lägg i hackad vitlök, sedan broccolibuketter. Woka på full värme i 2-3 minuter och smaksätt med salt. Blomkål, sockerärtor, gröna bönor eller squash passar också bra. Recepten hon satt ihop för UNT täcker in ett brett smakregister. Serverade tillsammans i en måltid räcker rätterna till 5-6 personer. Glöm inte jasminris. Bästa måltidsdryck är te eller öl. Och OBS att mängdangivelserna är ungefärliga. I Kina improviserar man och smakar sig fram.