Klädbyte för miljön

Kan en garderob vara miljövänlig? Det anser Samuel Westin i Naturskyddsföreningen som arrangerar miljövänliga dagen på lördag.

Samuel Westin, här med sonen Otto Hedin, ordnar en kläd-
bytardag  i Vaksalaskolan i Uppsala på lördag.

Samuel Westin, här med sonen Otto Hedin, ordnar en kläd- bytardag i Vaksalaskolan i Uppsala på lördag.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2011-04-08 15:13

firar miljövänliga dagen och anordnar en klädbytardag i Vaksalaskolan i Uppsala. Målet är att ta kläder som ligger oanvända hemma och byta till sig andra
plagg för att förnya garderoben. På detta sätt kan man shoppa utan att betala och är samtidigt ett miljövänligt sätt.
– Vi shoppar väldigt mycket kläder, femton kilo per person och år. Det är det vanligaste vi handlar efter mat. I stället för att köpa nya kläder, kan man byta till sig gammalt samtidigt som man sparar på energi, vatten och kemikalier som påverkar miljön vid klädtillverkning, säger Samuel Westin på Naturskyddsföreningen.

Byte av kläder är inte den enda aktiviteten som anordnas. Modebloggaren Sofia Hedström, som tillsammans med fotografen Anna Schori är aktuell med boken Modemanifestet – de stilsmartas handbok kommer att föreläsa om kläder och miljö.
På klädbytardagen kan även böcker bytas och en återbruksworkshop med temat att göra gamla kläder nya, på ekologiskt sätt, ska finnas på plats.
– Av shopping, särskilt om man fyndar, får man en endorfinkick. Detaljhandeln handlar om denna kick. Klädbytardagen ger möjlighet att fynda, i och med detta kommer också endorfinet. Inte minst är vinsten viktig i form av miljövänlighet. Om vi bara byter ett kilo av de femton vi shoppar varje år, blir vinsten stor, säger Samuel Westin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om