Klara, färdiga, klezmer!

FREDAG. Klezmerfloran blir allt mer vildvuxen. Nu är det dags för Uppsalaborna att lära känna bandet Zibur som snart framför den allt populärare, judiska folkmusiken i Uppsala.

Kroke, Den flygande Bokrullen och Taraf de Haïdouks är band som inspirerat Zibur. På bilden syns Jonas Fuseth, Sofia Renemar, Kristina Lundborg, Tobias Walla och Helena Sandell inför en spelning på Ekocaféet i Uppsala.

Kroke, Den flygande Bokrullen och Taraf de Haïdouks är band som inspirerat Zibur. På bilden syns Jonas Fuseth, Sofia Renemar, Kristina Lundborg, Tobias Walla och Helena Sandell inför en spelning på Ekocaféet i Uppsala.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-02-13 00:01
- Liksom all folkmusik känns klezmer väldigt fritt att spela och så är det riktigt bra partymusik. På Lunnevads folkhögskola gick vi på klassisk musiklinje och jämfört med klassisk musik är klezmer mycket mer öppen. Den blir till mer i stunden, säger Tobias Walla.
Det låter nästan som ett Döda poeters sällskap-scenario. Elever som tvingas spela klassisk musik, men smiter i väg till någon grotta och spelar det de verkligen vill på kvällarna.
- Riktigt så dramatiskt var det inte, men vi spelade bara klassiskt i undervisningen och det var kul att göra något annat också.

Zibur bildades på Lunnevads folkhögskola utanför Linköping 2004. Då gick de tre medlemmarna Tobias Walla, Sofie Renemar och Helena Sandell på skolans musiklinje och började spela klezmer tillsammans. När de gick ut skolan lades bandet på is. Ett år senare, när de tre bosatte sig i Uppsala och Stockholm tog det dock fart igen. Sedan dess har fyra nya medlemmar tillkommit.

Den judiska folkmusiken är en smal genre i Sverige. Många vet inte ens vad genrebeteckningen står för, men det är något som enligt Tobias Walla är på väg att ändras.
- Det känns som att vi är inne i en klezmervåg. Det finns många svenska band och allmänheten börjar mer och mer känna till vad klezmer är för musik och hur den låter.

Vad karaktäriserar er form av klezmer?
- Dels att vi spelar mycket eget material. Men också att det blir en blandning av influenser eftersom medlemmarna har olika musikaliska bakgrunder, som klassiskt, jazz och svensk folkmusik. Något som hörs när vi spelar.
Zibur, som helt enkelt betyder "grupp" på jiddisch, har efter återuppståndelsen mest ägnat sig åt att spela ihop sig och repa in nytt material. Det tar mycket tid i anspråk att bygga upp en repertoar, berättar Tobias Walla. Men de har även hunnit med enstaka spelningar, som på Linköpings folkmusikfestival, ett bröllop och på Ekocaféet i Uppsala. Under våren och sommaren planerar bandet att ta sin musik över Östersjön.
- Vi försökte få spelningar på några folkmusikfestivaler i sommar, men var för sent ute. Så i stället tänkte vi åka över till bland annat Riga i Lettland och prova att spela på gator och torg. Eftersom vi är ett helt akustiskt band passar det bra och inom klezmer och romsk musik finns det ju också en tradition av att spela på gatan.
Hijazz, i kväll, fredag

FAKTA/ Klezmer
Ursprungligen är klezmer en folkmusikgenre från Östeuropa som har sin grund i en uråldrig judisk musiktradition. Genom åren har den dock influerats av bland annat rumänsk, rysk, grekisk, polsk och romsk folkmusik. Musiken växlar ofta i tempo och temperament mellan eufori och melankoli och spelas traditionellt ofta på bröllop och andra tillställningar.
Det första svenska bandet som spelade klezmer var folkmusikproggarna Vargavinter i slutet av 70-talet. Klezmerinslagen bestod dock bara av ett par låtar som inkorporerades i gruppens repertoar. Det första renodlade svenska klezmerbandet Kosher Lips startades 1981.
Sedan dess har många band följt. Bland de mer välkända Sabbath Hela Veckan och Uppsalabandet Den Flygande Bokrullen.

Källa: David Thyrén/Svenska Klezmerföreningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om