– Det känns förstås väldigt bra. Det har tagit två år att få alla tillstånd klara. I dagarna har vår första patient skrivit på om att delta, säger Magnus Essand, professor vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet.
Han är en av forskarna som utvecklat det genförändrade viruset, som skonar normala celler men infekterae, föröka sig i och avdödar cancercellerna.
Sedan Läkemedelsverket och den regionala etikprövningsnämnden nu gett sina klartecken kan prövningen, som maximalt kommer att omfatta 35 patienter, nu starta. Men att studien överhuvud taget blivit möjlig beror på att ett stort antal andra privatpersoner över hela världen, efter en kampanj i framför allt brittiska media, skänkt pengar för att bekosta den. Prövningen genomförs helt oberoende av läkemedelsindustrin.
Prövningen omfattar patienter med dottertumörer i levern, som inte svarat på någon annan behandling. En första fas, i vilken virusdosen som ges succesivt ökas, ska omfatta 12 patienter. Framkommer inget farligt i den övergår prövningen i en utvidgad fas där även effekterna av behandlingen testas.
Den störste finansiären av den nya prövningen var den amerikanska entreprenören Vince Hamilton, som själv hade endokrin cancer men aldrig fick chans att pröva virusbehandlingen. Vince Hamilton avled i april 2014, bara 50 år gammal. Som ett erkännande av hans starka engagemang och stöd har virusbehandlingen döpts till AdVince.