Klen marknadsföring kan ha bidragit till Slottsnedläggningen
Klen marknadsföring har bidragit till att Slotts i Uppsala läggs ned. Unilevers ledning medger brister och lovar att ta igen tappade marknadsandelar.
Bo Viman och Nader Farshchi är kritiska till att Unilever inte satsat mer på Slotts produkter.
Foto: Rolf Hamilton
Båda är mycket nedslagna efter måndagens besked om att Unilever lägger ned tillverkningen vid Slotts och, sannolikt, flyttar den till Polen. Stämningen bland arbetskamraterna i produktionen är uppgiven, tyst och tom. Vad beslutet innebär för varumärket Slotts kan de bara spekulera i.
- Risken är stor att det dör ut. Det har tillverkats här sedan 1919 och förknippas med Uppsala, säger Bo Viman och Nader Farshchi.
Båda tror dock att produktionen skulle kunna ha räddats kvar i stan om Unilever skött marknadsföringen bättre.
- Det har varit jättedåligt, inte alls som Unilevers andra produkter. Vi har känt oss glömda och sett volymerna minska, trots det har inget gjorts. Man har inte satsat på vår senap som står på varje svenskt julbord, säger de.
Ledningen för Unilever Sverige håller med om att marknadsföringen inte varit den bästa.
- Vi har inte lyckats utan tappat marknadsandelar. Vi har lagt ned för lite tid, pengar och resurser på Slotts varumärken. De säljer sig inte själva utan behöver stöd för att synas och märkas, säger produktions- och logistikdirektör Gustaf Ljunggren.
Anledningen är att fabriken inte varit tillräckligt lönsam. Unilever kräver att varje enhet ska bära sina egna kostnader. När de inte gör det minskar utrymmet bland annat för marknadsföring.
- Flytten innebär att vi kommer att få mer pengar till det och jag är helt övertygad om att vi kommer att ta tillbaka förlorade marknadsandelar. Ingen ska märka att Slotts senap inte tillverkas i Uppsala, säger Gustaf Ljunggren.
När Unilever tog över 1999 producerade Slotts 11 000 ton per år, främst senap men också tomatpuré och chokladsås. Nu är den nere på 5 000 ton. Hela anläggningen är byggd för att köras i tre-skift med en produktion på 30 000 ton.
- Det innebär att vi i dag har mindre är 20 procents kapacitetsutnyttjande samtidigt som kostnaderna ökar. Men vi har fortfarande 50 procent av den svenska senapsmarknaden, säger produktionschef Bo Svensson.
Han påpekar att nedgången till största del beror på att tillverkningen minskats eller flyttats från Uppsala. Processen har pågått sedan början av 1990-talet och det gäller inte bara senap. För femton år sedan hade Slotts i också tillverkning av marmelad. Legotillverkningen av drycken Sunkist flyttades år 2000 liksom produktionen av Kockens grilloljor. Efter det flyttades ketchuptillverkningen.
Slotts fick ta över lite senapstillverkning från Finland men processen har brandskattat Slotts på personal. När Unilever tog över 1999 hade fabriken 101 anställda. I dag 52. Under andra kvartalet 2008 lägger Unilever ned Slotts i Uppsala för gott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!