Klent intresse för nattvandrande

Att värva nya nattvandrare är ingen enkel uppgift. Det har Joakim Frans märkt, trots att han övertygande kan berätta om de positiva sidorna av uppdraget.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2007-11-17 00:01
I ett och ett halvt år har 29-årige Joakim Frans arbetat med att blåsa nytt liv i Röda Korsets Ungdomsförbunds nattvandrare Team city. Verksamheten har funnits tidigare men, liksom många andra nattvandrare, tappat aktiva. Trots intensiva försök att nå ut består gruppen hittills bara av fyra, fem medlemmar. Ytterligare lika många är intresserade. Joakim Frans hoppas att de bestämmer sig för att vara med.
- Att få i gång arbetet var enkelt, förbundet har gett mycket stöd och hjälp. Men att verkligen få med människor är svårt, konstaterar han.

Nattvandrarna i Team city är ofta yngre än de vuxna som deltar i andra grupper, exempelvis från församlingar eller företag. Målgruppen för rekrytering är 18-30 år. Ute på stan vänder de sig i första hand till unga under 18 år.
- Vi gör en insats bara genom att finnas och visa att vi bryr oss. Vi kommer inte som förmyndare och kan lätt få kontakt med unga, berättar Joakim Frans.
- De som inte vill engagera sig tror kanske att det är läskigt i city en helgkväll, men vi ska inte ingripa i bråk eller våldsamheter. Vi ska synas, skapa trygghet och kontakt med ungdomarna.

Varför har Joakim Frans valt att ägna en del av sina lediga helgkvällar åt nattvandring? Han berättar hur han själv i yngre år såg på de vuxnas närvaro:
- Man kände en viss trygghet när man såg deras gula jackor på stan. Jag vill väl förmedla något av samma sak till dem som nu är i city. Och det är gott att känna den personliga kontakten vi får med människor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om