Klient: "Sjukt att kräva mig på pengar"

En god man som misstänks ha förskingrat en miljon kronor från sina klienter i Uppsala kräver att få ut arvode för sina arbetsinsatser före avstängningen. Klienter reagerar.

Petra Uhrbom är en av de drabbade.

Petra Uhrbom är en av de drabbade.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2010-12-11 10:08

Före detta klienter till mannen har fått brev från Uppsala kommun om att betala in arvodet.

Enligt överförmyndarkontoret har mannen i sin slutrapport och i ett särskilt brev till kontoret begärt att få ut det arvode som avser tjänstgöring under 2008 och 2009 för olika klienter i Uppsala kommun. Det är bakgrunden till att överförmyndarkontoret kontaktat mannens före detta klienter och deras nya förvaltare.
– De ska betala för den tid som de hade honom, fram till det datum då han blev avsatt, säger tf kanslichefen Ida Hellrup som hänvisar till gällande regler.

Enligt kontoret spelar det ingen roll att mannen misstänks för att ha förskingrat pengar från sina klienter.
– Det är vår uppgift att upplysa om klienternas skyldigheter. Sedan får deras gode män ta ställning till det här. Det man kan göra är att överklaga till tingsrätten och det tror jag att alla har gjort, säger Ida Hellrup.

Personer med egna tillgångar måste själva betala arvodet för de tjänster som en god man utför. En god man ska få ett ”skäligt arvode för uppdragets fullgörande”, vilket i normalfallet handlar om ett årsarvode på 8 000–9 000 kronor före skatt och per klient. Överförmyndarkontoret har dock efter mannens krav beslutat att för de flesta klienter sänka hans retroaktiva arvode till lägsta nivån på knappt 3 000 kronor.
– Han är inte dömd, men vi kan i vilket fall se att han inte utfört sitt uppdrag på ett riktigt sätt, säger Ida Hellrup.

Mannen hade fram till förra sommaren 22 klienter. Petra Uhrbom är en av de före detta klienterna och hon är upprörd över kravet:
– Det är så sjukt, skevt och bisarrt att en människa som förskingrat pengar har mage att kräva folk på arvoden. Vad har han utfört för de här pengarna?

Erik Ahlbom är jurist och har tagit över god manskapet för en av mannens tidigare klienter. Erik Ahlboms överklagan för sin klients räkning avslogs i tingsrätten. Nu har han tagit ärendet vidare till hovrätten.
– Det är stötande mot det allmänna rättsmedvetandet att en person som bevisligen har begått ett brott mot sin tidigare huvudman ska få någon ersättning alls. Kan man halvera arvodet så kan man också sätta noll.

Det var överförmyndarkontoret som beslutade att stänga av mannen.
Hur känns det för er att skicka dessa brev när mannen är misstänkt för att ha förskingrat pengar från sina klienter?
– Vi får inte ta ställning till ärendet, säger Ida Hellrup.
Hon förklarar att kontoret måste agera utifrån det rådande läget, att mannen ännu inte blivit dömd för något.
Hade ni skickat dessa brev till klienterna om mannen blivit dömd?
– Det vågar jag inte spekulera i, men då hade vi ju haft något att hänvisa till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om