Det framgår av en europeisk studie, som är först i världen att undersöka om lungfunktionen påverkas av att genomgå klimakteriet.
– Ännu vet vi inte om det går att motverka denna accelererade försämring av lungfunktionen kopplad till själva klimakteriet. Det understryker ytterligare vikten att vara rädd om sina lungor genom att inte röka och undvika att dra på sig övervikt, säger professor Eva Lindberg, överläkare vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.
Studien omfattar 1 436 vuxna kvinnor på 19 orter i nio europeiska länder, däribland Uppsala, Umeå och Göteborg i Sverige. Vid tre tillfällen under en 20-årsperiod testades kvinnornas lungfunktion med så kallad spirometri. Kvinnorna lämnade också blodprover för hormonanalyser och besvarade en hälsoenkät med frågor om bland annat menstruationen.
När studien startade hade alla fortfarande regelbunden mens, men 20 år senare befann sig de flesta i klimakteriet eller hade redan passerat det.
Det är väl känt att äldre har sämre lungfunktion än yngre, men ingen har tidigare undersökt hur just klimakteriet påverkar denna naturliga minskning av lungfunktionen. När klimakteriet börjar, hur länge det pågår och när det slutar kan skilja sig med flera år mellan olika kvinnor.
– Tack vare uppgifterna om när de enskilda kvinnorna gick igenom klimakteriet och hur lungfunktionen förändrades över tid för var och en av dem har vi för första gången kunnat beräkna hur mycket själva klimakteriet påverkar nedgången i lungfunktionen, säger Eva Lindberg.
Vid en undersökning med spirometri mäts dels hur mycket luft en person kan blåsa ut inom loppet av en sekund, dels hur mycket luft totalt sett som personen klarar av att blåsa ut efter att ha tagit ett djupt andetag.
– Dessa mått kompletterar varandra. Hur mycket luft som blåses ut under en sekund visar hur pass fritt luften passerar ut ur lungorna, hur mycket luft som totalt sett blåses ut återspeglar hur stora lungorna är. Andfåddhet vid lättare ansträngning kan vara ett tecken på att utblåsningskraften eller lungvolymen eller båda blivit kraftigt försämrad, säger Eva Lindberg.
Jämfört med hos lika gamla kvinnor som ännu inte gått in i klimakteriet sjönk förmågan att på kort tid blåsa ut en stor mängd luft betydligt mer hos kvinnor som befann sig i eller hade passerat klimakteriet och än mer minskade den totala mängden luft som de klarade att blåsa ut.
– Dessa negativa effekter av klimakteriet på förmågan att snabbt blåsa ut luft och på lungvolymen kan jämföras med dem som uppstår om man röker ett paket cigarretter per dag under två respektive hela tio år, säger Eva Lindberg.
Forskarna poängterar att de allra flesta som befinner sig i eller nyligen passerat klimakteriet inte märker att deras lungfunktion har försämrats i snabbare takt än tidigare.
– Däremot kan man säga att deras reservkapacitet att klara ytterligare åldersbetingade försämringar av lungfunktionen innan de får symtom i form av till exempel andfåddhet och dålig ork är betydligt mindre än tidigare, säger Eva Lindberg.
Studien kan inte besvara frågan om varför lungfunktionen försämras snabbare när fruktsamheten avtar och upphör, men forskarnas hypotes är att boven är inflammatoriska förändringar till följd av de stora hormonomställningarna under och efter klimakteriet.
– Detta måste dock undersökas närmare i fördjupade studier. Vi vet alltså ännu inte om till exempel någon form av hormonbehandling kan bromsa försämringen av lungfunktionen och ges utan risk för andra, mer allvarliga biverkningar, säger Eva Lindberg.
Studien publiceras i den välrenommerade facktidskriften American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.