Klimatförändringens effekter underskattade

Blåsippa, hägg och björk - alla slår de ut tidigare i dag än för 50 år sedan. Det visar observationer som gjorts runt om i Sverige under många år. Vetenskapliga experiment verkar dock markant underskatta den här effekten av klimatförändringarna, visar ny forskning.

Blåsippor.

Blåsippor.

Foto: ANDREAS SCHAAD

Uppsala2012-05-07 07:58

Vetenskapliga experiment som vill kunna förutsäga hur växter påverkas av ett framtida varmare klimat underskattar effekterna. Den tidigareläggning som skett av blomning och lövsprickning, verkar vara betydligt större än vad experiment uppskattat. Det visar en jämförelse av experiment och långtidsobservationer som sammanlagt gäller 1 643 växtarter. Medan experimenten förutsåg en tidigareläggning med 0,5 till 1,6 dagar per grad ökande temperatur, visade observationer av naturen att förändringen i själva verket var fyra gånger snabbare för lövsprickning, och åtta gånger snabbare för blomning än vad experimenten förutsagt.

De nya rönen, som bland annat forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala står bakom, publiceras nu i den ledande tidsskriften Nature.
– Den här studien ger verkligen motiv för observationsdata. Vi är inte så bra på experiment helt enkelt, men observationsdata har i regel inte åtnjutit samma respekt i forskarvärden som experimentdata, säger Kjell Bolmgren, vid SLU, en av forskarna bakom studien.
Men experiment kommer alltid att behövas. Studien visar att mindre enkla, mer mogna och omfattande, experiment stämmer bättre med observationsdata.
– Så uppmaningen är att fortsätta att satsa på kvalitet i sina experiment, säger Kjell Bolmgren.

Han är ansvarig för sajten blommar.nu där alla och envar kan gå in och rapportera sina växtobservationer. På så sätt skapas en gigantisk växtalmanacka som blir ovärderlig för forskningen. Ett år efter att Kjell Bolmgren drog i gång den här verksamheten hade 5 000 rapporterat in sina vårtecken. Nu är antalet upp i 9 000 per år.
– Vi har ökat i antal men också i kvalitet så att data som rapporteras in ska bli jämförbara. Förhoppningsvis blir det nu extra inspirerande att delta när man ser vilken betydelse för forskningen de här observationerna har, säger Kjell Bolmgren.

Frågan är då om björkens lövsprickning tidigare ankomst har någon betydelse för klimatet och uppvärmningen. Binds mer koldioxid i och med att växterna andas in mer under en längre växtsäsong, eller ökar aktiviteten i marken, vilket frigör koldioxid?
– Det här är ett hett forskningsämne, där ökad precision i både observationsdata och experimentdata skulle ha stort värde, säger Kjell Bolmgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om