Under dagen avhandlades solceller, materialproblem inom kärnkraft, luftavfuktare och antibakteriella ytor. Målsättningen med dagen var att föra ihop den forskning som bedrivs inom industrin med den akademiska världen.
– Vi vill ta kunskaper som finns här och plantera in dem i företagen, sa Torbjörn Fängström som är projektledare vid Uppsala universitet Innovation.
Huvudsyftet var inte att lösa problemen denna tisdag, även om han tror att tisdagens möte kan resultera i ”snabbare turbiner”, eller andra uppfinningar.
–Just i dag är det mer en form av dejtingevent mellan forskare inom akademin och industrin.
Företagen hade i förväg fått skicka in sina frågor och problembeskrivningar. När de anlände till tisdagen blev de inbokade på olika möten där de fick träffa framstående forskare från flera olika universitet och som alla är experter inom det aktuella området. Frågorna kunde till exempel handla om utvecklingen av solceller och sensorteknik. Christer Sjöström från Svenska Aerogel med sju anställda kom med frågeställningar om hur företagets tillsats till isolering eller filtermaterial kan analyseras ännu bättre med hjälp av ny avancerad teknik.
– Det är så här man vill att forskning och forskningsresurser ska användas, sa Christer Sjöström om dagen.
I vimlet av ett par hundra deltagare fanns Sture Hogmark som är professor emeritus inom tillämpad materialvetenskap vid Uppsala universitet. Han var en av personerna som industriföreträdare från bland annat ABB, Eriksson och Munters ville träffa.
– Det här är oerhört uppskattat. Dels får de träffa oss, dels får de träffa kolleger från andra företag som kan ha liknande frågeställningar.
Men det är inte bara nya upptäckter från den akademiska världen som företagen vill få reda på.
– Vad många egentligen är ute efter är att få stöd för vad de själva redan tror på. En del är nöjda med om vi kan säga att ”såvitt vi vet finns ingen bättre metod”.
Somliga möten var rödmarkerade i schemat, vilket innebar att mötet var av det lite mer industrihemliga slaget och därför bara öppet för vissa inbjudna. Munters hade dock ingen anledning att hemlighålla deras frågeställning om det bästa sättet att mäta luftfuktighet vid extrema väderförhållanden.
Initiativet till konferensen kommer från Ångströms materialakademi som är en del av Uppsala universitet Innovation.
– De har lagt ner mycket arbete på att organisera det här, tyckte Robert Arnell från Munters innan klockan slog för ännu en session.