Klurigt uppdrag för nyanlända barn

Skapa fred, utrota fattigdom och uppnå jämställdhet. Det är inga små problem som nyanlända elever i Uppsala fått i uppdrag att hitta lösningar på. Många har använt sina egna tuffa erfarenheter.

Hur utrota fattigdom? Khadija Mustafa, Rahaf Alabtah, Saru Alaktaa och Suhura Abdurahman menar att fred är en förutsättning.

Hur utrota fattigdom? Khadija Mustafa, Rahaf Alabtah, Saru Alaktaa och Suhura Abdurahman menar att fred är en förutsättning.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2016-12-09 17:47

En av Hadi Barbaris teckningar föreställer en flicka som blir stenad av en mobb. Det är en händelse han ritat ur minnet.

– I Afghanistan såg jag en tjej som dödades så, för att man påstod att hon haft en pojkvän och gjort saker med honom fastän de bara hållit hand. Det var väldigt hemskt. Jag grät.

Hadi Barbari går på förberedelseenheten Lysa i Uppsala, där eleverna under hösten jobbat med att hitta lösningar på de stora världsproblemen; problem som de själva i högsta grad har tvingats uppleva. På fredagen presenterade de sina arbeten. Hadi Barbari valde att arbeta med jämställdhet.

– I många länder får tjejer inte välja sina liv. De måste få gå i skolan. Tjejer och killar måste vara tillsammans och ha samma värde, säger han.

Alireza Bakhsji och Taleb Hussein har valt att fundera över hur fattigdomen i världen ska utrotas. De har kommit fram till att en bra ledare är väldigt viktigt.

– Det måste vara någon som inte tar alla pengar själv utan ger till folket, säger Taleb Hussein.

De berättar att de själva vuxit upp i mycket fattiga familjer i Afghanistan, och var tvungna att arbeta i stället för att gå i skolan. Taleb Hussein jobbade på en åker och Alireza Bakhsji med att plocka grönsaker.

– Om man ska få bort fattigdom måste barn få gå i skolan så att de sedan kan få jobb, säger Alireza Bakhsji.

Det var många som kom till Lysa för att ta del av elevernas presentationer. En av dem var civilminister Ardelan Shekarabi. I ett tal innan utställningen öppnade berättade han för eleverna att han delar deras erfarenhet av att vara helt ny i ett land och att han är stolt över att de nu är en del av Sverige. Själv var Ardelan Shakarabi elva år när han började i förberedelsklass i Knivsta.

– Det är väldigt känslosamt att vara här, det väcker många minnen. Det är väldigt lätt för mig att identifiera mig med de här barnen, säger han.

Mehedin Al-Assad har Sverigeflaggor målade på kinderna. När jag frågar varför skrattar han och säger att det är för att han tycker så mycket om Sverige.

– Här får jag gå i skola, det kunde jag inte i Syrien. Och den tionde januari ska jag börja i min svenska klass på Vaksalaskolan. Jag längtar jättemycket.

Mehedin Al-Assad är tretton år och kom till Sverige på egen hand för åtta månader sedan. Hans föräldrar och syskon är kvar i Syrien. Nu under höstterminen valde han att jobba med rättvisa, för att han tycker att det är så viktigt att alla människor får samma rättigheter och möjligheter.

– Det har varit roligt att tänka på de här frågorna. Kanske kan vi lösa dem när vi blir vuxna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om