Knapphändig information kring 3G-master
Av en slump fick Tore Norberg och Siv Ekholm reda på att en 54 meter hög mast planeras bredvid husen där de bor.Att bygglov sökts för hundratals master till tredje generationens mobiltelefoni annonseras bara i små och svårtydda annonser.
Siv Ekholm visar var den 54 meter höga mobilmasten i närheten av hennes hus i Rasbo planeras.
Foto: Dick Pettersson
Men det är inte lätt att bli uppmärksammad på var masterna kan komma att byggas.
Tore Norberg har haft sitt hus i Rasbo, nordöst om Uppsala, i 38 år och bott där permanent i sju år.
En dag i oktober körde en bil upp till Tores hus. Föraren frågade om han fick parkera bredvid garaget. Tore svarade ja, men undrade varför han hade kommit.
— Då säger han att de ska bygga en mast här och att han skulle kolla lite för den, berättar Tore Norberg.
Höll på att få en chock
Det var så han fick reda på att företaget 3G Infrastructure Services har ansökt om bygglov för en 54 meter hög mast bredvid hans hus.
— Det var ju en ren tillfällighet att jag började prata med den här mannen. Om inte det hade hänt så hade jag inte fått veta någonting.
Uppsala kommun informerade om bygglovsansökningarna genom en tidningsannons. I annonsen fanns fastighetsbeteckningarna på de tomter där masterna planeras.
— Men inte läser väl jag bygglovsannonserna i tidningen heller, säger Siv Ekholm, som också bor i närheten av den planerade masten i Rasbo.
Tore fick höra om annonsen av en annan granne och berättade i sin tur för Siv.
— Jag höll på att få en chock när jag fick veta det, säger Siv Ekholm.
Både hon och Tore vet vilka fastighetsnummer deras respektive hus står på, men har ingen aning om grannarnas. Även om de hade sett annonsen, så hade den inte sagt dem någonting.
När någon ansöker om bygglov ska sakägare informeras så att de kan lämna sina synpunkter, säger plan- och bygglagen. Problemet när det gäller master är att det är svårt att begränsa vilka som berörs och kan sägas vara sakägare.
— Det är inte ofta man underrättar sakägare via annons. Det brukar ske via brev, men för just master väljer vi annons, säger Andreas Thoor, bygglovhandläggare på kommunens stadsbyggnadskontor.
UNT: Skulle det då inte gå att dessutom gå ut med brev till de som verkligen kan få master runt knuten?
— Jovisst, men då skulle det handla om hundratals brev och vi har inte de resurserna. Det här är bara en del av bygglovhanteringen och inte en avgörande del.
Något problem med att enbart ange fastighetsbeteckningar i annonserna ser inte Andreas Thoor. Han menar att alla som bor på landet vet vilka beteckningar deras egna tomter har och att det då går att se om någon av masterna planeras i närheten.
— Det finns säkert enstaka som inte har koll på sina fastighetsbeteckningar, till exempel nyinflyttade, men de bör ta reda på det, säger Andreas Thoor.
Tore Norberg har nu lämnat in sina synpunkter på masten och säger att om bygglov ges kommer han att överklaga. Tore har själv byggt vägen som leder fram till huset och den plats där masten planeras. Han tycker att det är fel att ingen har frågat honom om de får utnyttja den.
— De hade väl kunnat åkt ut hit och kommit in till mig och frågat vad jag tycker om det här.
FAKTA
Tredje generationens mobiltelefonnät, 3G, gör det möjligt att överföra både ljud, bild och Internettrafik via mobiltelefoner.
De 3G-master som planeras i Uppsala kommun varierar i höjd från 48 till 72 meter.
Om de 24 master som bygglovsansökan senast sökts för finns information på stadsbyggnadskontorets lokaler i stadshuset och på www.uppsala.se/svenska/kartor. Sista dag att lämna in synpunkter om dem till byggnadsnämnden är idag, 28 november.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!