Knutbyskolan: Assistent satt grensle över elev i en timme

Församlingsmedlemmarna som arbetade på Knutby skola agerade inte enligt en gemensam metod mot bråkiga elever. Ändå kunde en assistent sitta grensle över en elev i upp till en timme.

Uppsala2005-11-10 18:47
Det berättade före detta skolpersonal när rättegången mot två tidigare anställda på skolan, medlemmar i Knutbyförsamlingen, fortsatte på torsdagen i Uppsala tingsrätt.
— Det kunde hända i början att man fick sitta i en timme på NN (elevens namn, reds anm). Sedan blev det kortare och kortare, berättade en tidigare elevassistent på skolan som också är församlingsmedlem. Mannen hördes på begäran av försvaret.

Sanktionerat av rektor och föräldrar
Enligt assistenten tvingades personalen många gånger lägga ned särskilt utåtagerande elever i 11-12-årsåldern på golvet, och sätta sig grensle över dem, tills barnen lugnat sig. Åtgärden var sanktionerad av både föräldrar och skolans rektor, enligt assistenten.
Däremot hävdade både de åtalade och assistenten att det inte fanns någon särskild överenskommelse mellan medlemmarna av Knutbyförsamlingen på skolan om att sitta på elever. Svårare hade de att förklara varför åtgärden användes av flera medlemmar:
— Vi gjorde vad situationen krävde, förklarade den kvinnliga lärare som åtalats för att ha suttit på en elev, inlåst på skoltoaletten.

Började sparka och slå
Efter lunchuppehållet hördes elevassistenten om händelsen 18 december, dagen innan jullovet. Elevassistenten sade att han kastat lös snö i ansiktet på 14-åringen, sedan denne vägrat lyssna och kastat snöbollar mot assistenten.
- Då blev han arg, började sparka och slå, och träffade mig med knytnäven i ansiktet.
Rektor fick vetskap om händelsen, varpå pojkarna, klassföreståndaren och elevasssistenten tillsammans pratade om det inträffade.
På åklagarens fråga om datumet för incidenten, Hélene Fossmos dödsdag, kunde ha påverkat hans beteende, svarade han:
- Jag var ofta vid hennes grav. Att det var hennes dödsdag var inget jag tänkte på då.
Åklagaren påminde om vittnesmål som säger att han förändrats och blivit "hårdare" under året. Elevassistenten avfärdade detta som rykten, men medgav att stämningen förändrats och att det blivit en "vi och dom"-situation inom lärarkåren.
— Jag tyckte illa om förändringen, men fann arbetsglädjen i kontakten med eleverna.

Allvarlig
14-åringens klassföreståndare sade i sitt vittnesmål att hon ansåg händelsen allvarlig, speciellt för att elevassistenten varit inblandad i andra incidenter. Hon hade sett rodnader i pojkens ansikte, och enligt henne hade samtliga elever som var med berättat samma historia för henne direkt efter händelsen.
— 14-åringen blev efter händelsen 18 december hotad på en buss och fick även ett sms av NN (en namngiven församlingsmedlem) som gick ut på att han inte skulle få träffa hennes dotter.
Av hennes vittnesmål framgick att skolpersonalen var uppdelad i tre läger: de som "stöttade varandra i de metoder som användes för att tukta eleverna", de som tyckte metoderna var fel, och de som inte sa något alls.
- Hela skolan var psykiskt påverkad.

Videoupptagningar
Hon ombads nu att vittna även vid rättegångens sista dag, då för att styrka motsättningar i skolan gällande de fysiska metoderna i kontakten med elever, och huruvida de var allmänt accepterade.
Därpå följde videoupptagningar med tre pojkar som var med under snöbollshändelsen.
Deras berättelser går enstämmigt ut på att assistenten tog 14-åringen i nacken och slängde ner honom på marken när han började sparka och slå.
Rättegången fortsätter 15 november. Då skall klassföreståndaren höras igen, nu om motsättningar mellan personalen på Knutbyskolan. Även skolans förra rektor kommer att höras.


FAKTA


Att barn i 14-årsåldern hörs i rätten är inte ovanligt. Däremot avlägger barn under 15 år inte ed, eftersom de inte är straffmyndiga. De yngsta barnens vittnesmål brukar spelas upp som videoförhör i rätten. För att dessa videoförhör ska kunna användas som bevisning krävs dock att de har genomförts enligt vissa principer. Försvaret ska exempelvis ha erbjudits möjlighet att genom den polis som håller i förhöret ställa frågor till barnet.
Som stöd under förundersökning och rättegång har barnet ett målsägandebiträde som ska ta tillvara barnets intressen genom att exempelvis begära stängda dörrar i rätten.
Polisen behöver inte underrätta vårdnadshavare om förhör med barn under 15 år om polisen bedömer att detta skulle skada barnet eller om förhöret är särskilt brådskande. Företrädare från socialtjänsten skall då närvara vid polisförhör om det inte finns något hinder för detta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om