Stadsbiblioteket i Uppsala 09.00. Det är kö på den stora stentrappan utanför. När grindarna slås upp går tre röstsugna personer med raska steg mot vallokalen som ligger mitt emot fiket. Några minuter senare trillar den första röstsedeln ner i valurnan. Röst nummer två kommer från Arne Nordesjö, 75 år från Uppsala. Han har själv varit valförrättare och brukar alltid förtidsrösta.
– Det är en principfråga. Jag tycker det är viktigt att göra sin röst hörd, och om jag dör så räknas rösten i alla fall, skrockar han.
För honom har valet av parti inte varit svårt. Han röstar på samma som i riksdagsvalet.
Det har inte varit lika lätt för Torun Sandström från Uppsala. Hon är 23 år och passar på att förtidsrösta eftersom hon har mycket annat inplanerat den närmaste tiden.
– Jag röstade första gången i förra EU-valet. Det har varit jättesvårt. Tidigare har jag varit ganska präglad av mina föräldrar när det gäller partival. Nu har jag gjort valkompassen och följt den mer. Jag ändrade mig lite sedan riksdagsvalet i höstas, säger hon.
Bo Ekman från Uppsala väljer också att göra sitt val tidigt.
– Det känns bra. Jag är rädd för att jag ångrar mig annars, säger han.
För honom är den sociala biten viktig - fördelningspolitik.
– Jag tänker på alla fattiga EU-medborgare, säger han.
Många brukar förtidsrösta på Stadsbiblioteket. Men även Brantingsbiblioteket, som ligger en bit ut från city, tycks vara populärt. När vi kommer dit har tolv personer redan hunnit rösta trots att klockan bara är strax efter halv tio. Barbro Andersson från Almtuna kommer in som nummer tretton.
– Jag förtidsröstar här för att jag måsta ta bilen till röstlokalen och här finns bra parkering och så slipper jag köa, säger hon.
Hon har dock haft svårt att välja parti i EU-valet. Det hon brukar rösta på har inte hållit måttet.
– Klimatfrågan är den viktigaste för mig nu så jag har bytt, säger hon.
En förändring hon uppskattar när det gäller själva valproceduren är att man måste placera alla valsedlar bakom en skärm. Så är det i alla vallokaler.
– Jag tycker det är bra att valsedlarna är dolda. Tidigare kunde ju andra se vilka man tog, säger Barbro Andersson.
EU-valet har också en ökad betoning på språkkunskaper. Raahima Mumin fick jobbet som röstmottagare delvis på grund av sina kunskaper i bengaliska. Kollegan Elsa Puljava för sina kunskaper i finska.
– Jag har jobbat tidigare valår också och då har man inte frågat efter språkkunskaper. Hoppas att någon som behöver bengaliska kommer till mig, säger Raahima Mumin.
Hon gillar jobbet som röstmottagare och kommer att arbeta 84 timmar fram till EU-valet.
Av kommunens 23 lokaler för förtidsröstning finns 15 på olika bibliotek. Två av övriga åtta finns i stans stormarknadsområden, Gränby och Boländerna. Lokalen i Bolandcity är ny för i år. Tanken är att folk ska kunna shoppa och rösta på samma gång. Här finns dock ingen riktig lokal. Valbåsen står uppställda efter en vägg mellan klädbutiken Dressman och ett fik. Röstningen öppnar klockan tio och en person har letat sig hit.
– Det är ingen jättebra lokal, men den kommer nog att fungera. Det är viktigt att kunna vara där det rör sig, säger Hans Åkerlund som är röstmottagare.
En bit bort sitter folk med barn och fikar. En av dem är Elin Mattsson från Uppsala med dottern Noel. Hon tänker inte rösta nu, trots att valurnan bara är två meter bort.
– Vi har inte fått röstkorten ännu och så måste kolla igenom de olika alternativen lite så att det blir rätt, säger hon.
Alla Uppsalabor som tänkt förtidsrösta har fram till valdagen den 26 maj på sig.