Uppsalakocken stöttar Kocklandslaget i Luxemburg

Svenska Kocklandslaget Àr pÄ plats i Luxemburg dÀr de tÀvlar i Culinary World Cup 2022. Uppsalakocken Jens Ericsson Àr med och stöttar laget mot kulinariska höjder.

Sedan i april förra Äret har landslaget mötts en vecka i mÄnaden för att trÀna inför Culinary World Cup 2022.

Sedan i april förra Äret har landslaget mötts en vecka i mÄnaden för att trÀna inför Culinary World Cup 2022.

Foto: Per-Erik Berglund

Uppsala2022-11-30 21:00

Det Svenska kocklandslaget Àr ett av 15 lag frÄn hela vÀrlden som tÀvlar mot guld i den prestigefyllda tÀvlingen Culinary World Cup 2022 som Àger rum i Luxemburg. I lördags gick tÀvlingen av stapeln och under veckan har laget stÀllt upp i de tvÄ delmomenten.

– Vi har goda chanser att vinna. Det har kĂ€nts jĂ€kligt bra. Vi har haft god stĂ€mning i köket, alla har varit glada och vi har fĂ„tt bra feedback frĂ„n domarna, sĂ€ger Jens Ericsson, general manager för Svenska Kocklandslaget och bördig frĂ„n Uppsala.

undefined
Fisk- och skaldjursbrickan som serverades under avsmakningsmenyn.

PoÀngmÀssigt har landslaget hamnat pÄ guldnivÄ i det första delmomentet, silver i det andra. Det innebÀr att de har en chans till en förstaplacering. Vinnarna presenteras under torsdagen.

Jens Ericsson bedömer att de största hoten mot svensk vinst Ă€r Schweiz och liksom i skidsporten – Norge.

– De nordiska lĂ€nderna har alltid varit duktiga i de hĂ€r sammanhangen. Min personliga analys Ă€r att vi i Norden Ă€r bra pĂ„ att ta in nya influenser. I exempelvis Italien och Frankrike har man sĂ„ mycket mattradition som de Ă€r superstolta över, vilket Ă€r jĂ€ttebra, men de gör att de inte Ă€r lika benĂ€gna att ta emot nya influenser.

undefined
Jens Ericsson kommer frÄn Uppsala och Àr general manager för Svenska Kocklandslaget.

Under lördagen tÀvlade det Svenska Kocklandslaget med en trerÀttersmeny för 110 personer. I tisdags Àgde det avslutande, och mest utmanande, momentet rum dÀr lagen hade i uppdrag att laga en avsmakningsmeny för 12 personer.

– Det Ă€r min första stora tĂ€vling pĂ„ den hĂ€r nivĂ„n och mĂ„nga i laget Ă€r nya. Vi har satt ihop en grupp mĂ€nniskor pĂ„ ett och ett halvt Ă„r som ska prestera pĂ„ den absoluta toppnivĂ„n i vĂ€rlden, sĂ„ det Ă€r klart att det Ă€r nervöst, sĂ€ger Jens Ericsson.

Det Àr en krÀvande tÀvling som innebÀr mer Àn bara matlagning. Planering och logistik Àr A och O för att lyckas. Under tÀvlingsdagarna har de befunnit sig i köket frÄn tidig morgon till sent in pÄ natten.

– Jag har kĂ€nt mig trygg med alla kockar som presterat. Men det Ă€r ju rĂ„varor som vi hĂ„ller pĂ„ med, sĂ„ allt kan hĂ€nda. Speciellt pĂ„ den detaljnivĂ„ som vi jobbar med.

undefined
En av rÀtterna pÄ momentet avsmakningsmeny bestÄende av tvÄ sorters bröd, picklad lök, brynt smör kryddad med matjessill samt crÚme fraiche med solrosfrön och riven tomat.

Sedan i april förra Äret har landslaget mötts en vecka i mÄnaden för att trÀna inför tÀvlingen. Sex av landslagets tolv medlemmar stÄr för matlagningen medan resten assisterar. RÄvarorna Àr svenska och har fraktats ner med lastbil.

– Vi Ă€r stolta över vĂ„ra rĂ„varuproducenter och uppfödare vilket gör det naturligt för oss att jobba med svenska produkter, sĂ€ger Jens Ericsson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!