Det Svenska kocklandslaget Àr ett av 15 lag frÄn hela vÀrlden som tÀvlar mot guld i den prestigefyllda tÀvlingen Culinary World Cup 2022 som Àger rum i Luxemburg. I lördags gick tÀvlingen av stapeln och under veckan har laget stÀllt upp i de tvÄ delmomenten.
â Vi har goda chanser att vinna. Det har kĂ€nts jĂ€kligt bra. Vi har haft god stĂ€mning i köket, alla har varit glada och vi har fĂ„tt bra feedback frĂ„n domarna, sĂ€ger Jens Ericsson, general manager för Svenska Kocklandslaget och bördig frĂ„n Uppsala.
PoÀngmÀssigt har landslaget hamnat pÄ guldnivÄ i det första delmomentet, silver i det andra. Det innebÀr att de har en chans till en förstaplacering. Vinnarna presenteras under torsdagen.
Jens Ericsson bedömer att de största hoten mot svensk vinst Ă€r Schweiz och liksom i skidsporten â Norge.
â De nordiska lĂ€nderna har alltid varit duktiga i de hĂ€r sammanhangen. Min personliga analys Ă€r att vi i Norden Ă€r bra pĂ„ att ta in nya influenser. I exempelvis Italien och Frankrike har man sĂ„ mycket mattradition som de Ă€r superstolta över, vilket Ă€r jĂ€ttebra, men de gör att de inte Ă€r lika benĂ€gna att ta emot nya influenser.
Under lördagen tÀvlade det Svenska Kocklandslaget med en trerÀttersmeny för 110 personer. I tisdags Àgde det avslutande, och mest utmanande, momentet rum dÀr lagen hade i uppdrag att laga en avsmakningsmeny för 12 personer.
â Det Ă€r min första stora tĂ€vling pĂ„ den hĂ€r nivĂ„n och mĂ„nga i laget Ă€r nya. Vi har satt ihop en grupp mĂ€nniskor pĂ„ ett och ett halvt Ă„r som ska prestera pĂ„ den absoluta toppnivĂ„n i vĂ€rlden, sĂ„ det Ă€r klart att det Ă€r nervöst, sĂ€ger Jens Ericsson.
Det Àr en krÀvande tÀvling som innebÀr mer Àn bara matlagning. Planering och logistik Àr A och O för att lyckas. Under tÀvlingsdagarna har de befunnit sig i köket frÄn tidig morgon till sent in pÄ natten.
â Jag har kĂ€nt mig trygg med alla kockar som presterat. Men det Ă€r ju rĂ„varor som vi hĂ„ller pĂ„ med, sĂ„ allt kan hĂ€nda. Speciellt pĂ„ den detaljnivĂ„ som vi jobbar med.
Sedan i april förra Äret har landslaget mötts en vecka i mÄnaden för att trÀna inför tÀvlingen. Sex av landslagets tolv medlemmar stÄr för matlagningen medan resten assisterar. RÄvarorna Àr svenska och har fraktats ner med lastbil.
â Vi Ă€r stolta över vĂ„ra rĂ„varuproducenter och uppfödare vilket gör det naturligt för oss att jobba med svenska produkter, sĂ€ger Jens Ericsson.