Köldrekord i sikte

Trött på vintern? Lyckas du aldrig tina upp? Det är förståe­ligt. Inte på 40 år har Uppsalaborna upplevt en lika lång räcka av dagar med minusgrader. Det gällande rekordet är på god väg att slås.

Foto: Pelle Johansson/Arkiv

Uppsala2010-02-13 11:00
Den 28 december gick kvicksilvret upp till plus 1,4 grader i Uppsala. Sedan dess har det stannat under noll. Det blir till dags dato 47 dagar i rad med minusgrader. Rekordet ligger på 61 dagar i rad med minusgrader och sattes för exakt 40 år sedan. Men rekord är ju till för att slås sägs det, och nu kan tiden mycket väl vara inne för det.

- Enligt våra tiodygnsprognoser ser det kalla vädret ut att fortsätta. Och även om solen kan upplevas som varm när man står mitt i gasset, så hjälper det ännu inte upp temperaturen i skuggan, där man mäter, säger Elin Torstensson, meteorolog på SMHI.
@3a Text ui:Hade det inte varit för ett par dagar med någon ynka plusgrad, som mest 1,7 grader varmt, i mellandagarna så hade rekordet redan varit slaget. Efter en mild inledning av december kom kylan till slut den femtonde med en dryg minusgrad. Därefter har vintervädret varit stabilt. Den lägsta temperaturen som uppmätts i Uppsala sedan dess är minus 23 grader den sjätte januari.
- Man pratar om den nord­atlantiska oscillationen, om tryckskillnaden mellan ett lågtryck över Island, och ett högtryck över Azorerna. Är det ett lågt lågtryck över Azorerna trycker det upp mildluft över Sverige. Men i år är läget precis tvärtom, det har legat ett högtryck över Island som inte låtit de sydvästliga vindarna med mildluft komma hit, säger Elin Torstensson.

Och när kylan väl har kopplat greppet så ger det ena det tredje, och kylan består. Sjöar och hav fryser, och snön ligger kvar och blir tjock.
- Det hjälper absolut till att bibehålla det kalla vädret. När Bottenviken fryser så fungerar isen som land och Norrland får mer inlandsklimat. Detsamma händer om isarna fryser längre söderut. Dessutom hjälper snön till att isolera värmen i marken, säger Elin Torstensson.
Det är inte bara Uppsala som upplever en lång serie av kalla dagar. Runt om i södra Sverige sätts nu rekord. Men om vi har haft en kylslagen vinter i söder med mycket snö, har det varit tvärtom på andra mer traditionella köldhål. Danmark har exempelvis haft det kallare än Grönland.
- Och Svalbard har haft det mycket mildare än vanligt. Detsamma gäller östra Nordamerika, exempelvis Vancouver där Olympiska spelen ska äga rum nu, säger Elin Torstensson.
Enligt henne beror inte de effekterna på den globala uppvärmningen, lika lite som kölden i Sverige visar att vi inte har någon global uppvärmning.
- Det här är väderfenomen kopplade till andra saker på en väldigt avancerad nivå, säger Elin Torstensson.

Tittar man på statistiken över antal dagar i rad med minusgrader från 60-talet och framåt, se grafik, framträder en tydlig bild. Antalet dagar i rad med minusgrader har minskat dramatiskt, från drygt 20 dagar i genomsnitt under den första hälften av perioden, till 13 dagar i rad med minusgrader under den senare hälften.
@3c Text fråga:Det säger väl något om klimatförändringarna?
- Nej. Det är skillnad på väder och klimat. Klimatförändringar mäts globalt och i årsmedeltemperatur, och märks inte i lokal väderstatistik på det här sättet, säger Elin Torstensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om