Kolesterolsänkare kan hjälpa fler

Även om kolesterolvärdena är normala kan personer med någon annan riskfaktor för hjärtkärlsjukdom ha nytta av kolesterolsänkande behandling med statiner.

Claes Held

Claes Held

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-04-02 15:00

Den slutsatsen drar forskarna bakom en internationell jättestudie, som på lördagen publicerades i den ledande medicintidskriften New England Journal of Medicine samtidigt som den presenterades vid en stor hjärtkongress i Chicago.

– Våra resultat talar för att det finns skäl att se över om rekommendationerna för behandling med statiner bör utvidgas till fler grupper än i dag, säger docent Claes Held vid Uppsala kliniska forskningscentrum och Akademiska sjukhusets hjärtklinik, som är huvudansvarig för den svenska delen av studien.

Den så kallade HOPE-studien omfattar drygt 12 700 kvinnor och män från 21 länder. Alla var vid studiestarten hjärtfriska, men hade åtminstone någon känd riskfaktor för hjärtkärlsjukdom. Med slumpens hjälp fördelades de till lågtidsbehandlingar med enbart blodtrycksmedicin, enbart en kolesterolsänkande statin, både blodtrycksmedicin och statin eller overksamma sockerpiller.

– Observera att deltagarnas kolesterolvärden eller blodtryck inte spelade någon roll för valet av medicin. I själva verket hade de allra flesta redan före behandlingsstarten kolesterolvärden och blodtryck som räknas som normala, säger Claes Held.

Efter i medeltal 5,6 år från behandlingsstarten var det ändå tydligt att medicineringen med statiner hade minskat risken för att drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller hjärt-kärldöd. Jämfört med deltagarna som fick sockerpiller var antalet fall av hjärtinfarkt och stroke 24 till 27 procent lägre bland deltagarna som medicinerat med enbart statiner eller kombinationen statin och blodtrycksmediciner. Även risken för hjärtsvikt och hjärtstopp liksom för att behöva ett kranskärlsingrepp var minskad i grupperna som fick statiner.

Däremot fanns inga tydliga skillnader i hjärtsjuklighet mellan deltagarna som fick enbart blodtrycksmediciner och deltagarna som fick sockerpiller, annat än för dem som i utgångsläget haft förhöjt blodtryck.

Trots att alla deltagarna i utgångsläget hade åtminstone någon riskfaktor för hjärtkärlsjukdom var det, även för dem som fick sockerpiller, bara några få procent som insjuknade under uppföljningen. I absoluta tal sänkte behandlingen med statiner risken för hjärtinfarkt och stroke med drygt en procentenhet.

– För den enskilde individen kan en risksänkning i den storleksordningen tyckas liten, men på befolkningsnivå skulle den innebära en stor sänkning av antalet fall av hjärtinfarkt och stroke, säger Claes Held.

Fakta Många från medelinkomstländer

Männen och kvinnorna i HOPE-studien var minst 55 respektive 60 år gamla. I lägre åldrar är hjärt-kärlsjukdomar ovanliga.

I höginkomstländer som Sverige minskar hjärt-kärlsjukdomarna, men i många medelinkomstländer är de ett växande problem. Majoriteten av deltagarna i HOPE-studien kom från medelinkomstländer som Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika.

Rökning, lågt skyddande HDL-kolesterol, nedsatt njurfunktion, ökat midje-stussmått och ärftlighet för hjärtkärlsjukdom är exempel på riskfaktorer bland deltagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om