Kommunal borgen för Uppsala arena

Den borgerliga alliansen i Uppsala kommun är beredd att gå i borgen för en checkkredit på sex miljoner kronor till Uppsala Arena. Hur den nya rödgröna majoriteten ställer sig är oklart.

Uppsala arena. Den nya rödgröna majoriteten ville skjuta upp beslutet om att kommunen ska gå i borgen för en checkräkningskredit på 6 miljoner kronor till Uppsala Arena.

Uppsala arena. Den nya rödgröna majoriteten ville skjuta upp beslutet om att kommunen ska gå i borgen för en checkräkningskredit på 6 miljoner kronor till Uppsala Arena.

Foto: Aros Arkitekter

Uppsala2014-10-08 06:00

Kommunstyrelsen väntas säga ja till borgensåtagandet vid sitt möte i dag, onsdag. Åtagandet gäller under ett år. Den tid som Uppsala arena, via dotterbolaget Uppsala Fastighetsprojekt Gas 2 AB, beräknar det ska ta för att få klara en finansiering och övriga tillstånd som krävs för att starta byggfasen.

Uppsala kommun har redan lånat ut 15 miljoner kronor till bolaget som ett förskott på de 150 miljoner kronor som kommunen tillför arenaprojektet.

Anledningen till borgensåtagandet är att Uppsala Arena behöver låna ytterligare pengar för att betala moms till Skatteverket. Moms är inte en kostnad eftersom den betalas tillbaka i ett senare skede av projektet, men krediten behövs för att projektet ska kunna ligga ute med momsen under en övergångsperiod.

–  För att få tillbaka momsen måste kommunen bilda en fastighet som vi får tomträtt i och det kan man inte göra i dagsläget. Skulle inte kommunen gå i borgen för krediten så skulle vi tvingas ligga ute med pengarna, säger Torbjörn Wennberg vd för Uppsala Fastighetsprojekt Gas 2 AB.

Så ni är inte i ekonomisk kris?

– Nej. Vi följer kostnadsbudgeten för projektet. Krediten avser momsen och räcker tills vi får tillbaka momsen när projektet är klart.

Finns det inga privata aktörer som är villiga att gå in med pengar?

– Det behövs inte när kommunen tar sitt ansvar och ställer upp med borgen, säger Torbjörn Wennberg

Finansieringen av arenan går annars enligt tidplanen. Kostnaden på 750 miljoner kronor som arenabolaget tog fram för tre år sedan håller fortfarande.

– Under slutet av oktober inleds djupare samtal med finansiärerna, dels med dem som redan tecknat avsiktsförklaringar, dels med helt nya intressenter. Förberedelserna har gått bra och vi upplever ett bra intresse, säger Torbjörn Wennberg.

Friends arena i Stockholm är i kris med stor underskott. Hur påverkar det investerarnas i Uppsala?

– Uppsala arena är något helt annat än Friends. Friends kris påverkar inte oss. Uppsala arenas storlek för cirka 7000 åskådare är direkt relaterat till behovet i Uppsala. Friends arena är en jätteetablering med 55.000 åskådare. Uppsalas starka tillväxt, den goda koordineringen av arenaarbetet och etableringen i Uppsala gör att projektet är stabilt och attraktivt.

Förslag till beslut inför dagens kommunstyrelsemöte är att alliansen ska säga ja till krediten. Hur den nya, rödgröna majoriteten ställer dig är oklart. Partierna är inte ense om arenaprojektet som det ser ut i dag. Ingen vill uttala sig i frågan innan mötet.

Som säkerhet för borgen ska bolaget sätta samtliga sina aktier i pant.

Fakta Satsning på 750 miljoner kronor

Uppsala Arena väntas kosta cirka 750 miljoner kronor. Kommunen skjuter till 150 miljoner och privat investerare och banker 600 miljoner. Ett villkor för kommunens investering är att finansieringen på 600 miljoner är ordnad. Kommunen har förbundit sig att köpa arenatid för 15 miljoner kronor om året i 25 år.

Projekt startade år 2007 och ska genomföras i tre faser

Fas 1: Avslutad sedan rundan med överklaganden blivit klar och kommunfullmäktiges beslut vunnit laga kraft i juli 2013.

Fas 2: Ska få alla förutsättningar och finansiering klar. När fas 2 avslutats kommer beslut tas om hur och vilka som ska finansiera arenan.

Fas 3: Bygget startas. Det sker tidigast i slutet av 2015 och beräknas vara klart i slutet av 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om