Enligt kommunalrådet Erik Pelling (S), som har politiskt ansvar för Uppsala kommuns ekonomi, är försäljning en av flera åtgärder som planeras för att minska kommunens lånebehov. Med en låneskuld på över 16 miljarder och lika mycket i planerade investeringar de kommande tre åren går det inte att låna till allt.
– Vi arbetar med flera olika sätt att minska lånebehovet. Ett är att sälja egendom. Vi behöver inte äga allt. En utredning om vad olika fastigheter är värda och vad som kan säljas pågår. Vilka det blir vet jag inte. Men det ska landa i ett antal beslut längre fram, säger Erik Pelling.
Att ett privat företag tar över kommunal egendom tycker han inte är något fel. Enligt Erik Pelling finns många privata aktörer som äger allt från skolor till bostäder och industrilokaler
– Det viktiga är att vi hittar de som är seriösa och långsiktiga och som är inställda på att förvalta och utveckla lokalerna. Vi kommer inte att sälja till vem som helst, säger han.
Försäljning är inte det enda alternativet. Erik Pelling tror också att privata företag kan bygga mer i egen regi. Det kan handla om att bygga en förskola som en kommunal eller privat aktör sedan hyr.
– Om andra bygger så behöver inte kommunen göra lika stora investeringar. Det har vi sett under byggboomen av bostäder. Flera stora bostadsbolag har byggt hyreslägenheter i stan. Om de inte gjort det så hade Uppsalahem tvingats bygga för att klara behoven, och då hade deras låneskuld ökat, säger han.
Blir det inte dyrare?
– Vi hyr redan i dag olika lokaler och med fler utförare får vi in ny kunskap och nya lösningar. Det blir en bättre mix.
Hur allvarligt ser du på skulden?
– Jag är inte oroad. Vi kommer att klara balansen mellan lån och investeringar. En stor del av våra lån finns dessutom inom Uppsalahem och Uppsala Vatten. Det är stabila bolag som finansierar sin verksamhet genom hyror och avgifter så det är ingen kris. Men vi kan inte låna hur mycket som helst, säger ErikPelling.
Kommunen jobbar kontinuerligt med att se över vilka investeringar som är mest nödvändiga och kommer att höja överskottsmålet i verksamheten till fyra procent de närmaste åren för att kunna finansiera mer av investeringarna på egen hand.
Klarar skolan och den kommunala äldreomsorgen det?
– Utgångspunkten är att det är möjligt. Om det bara blir genom effektiviseringar återstår att se. Jag hoppas att staten ska kunna ta ett större ansvar i regioner som Uppsala där expansionen så kraftig. Uppsala bidrar med mycket tillväxt i Sverige. Vi är ett ekonomiskt lok, säger Erik Pelling.