Kommunanställd frias av åklagare

Uppsala kommun polisanmälde en anställd för fiffel med lägenheter.Åklagaren har lagt ner utredningen mot tjänstemannen som är mycket kritisk till kommunen.

UNT 15 januari 2015

UNT 15 januari 2015

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2015-09-13 09:00

I november 2013 uppgav kommunledningen att en rad oegentligheter upptäckts kring bland annat hanteringen av arrenden för jordbruksmark som kommunen ägde.

Tre kommunanställda tjänstemän stängdes av medan två andra polisanmäldes.

En av de polisanmälda tjänstemännen frias nu från brottsmisstankar om trolöshet mot huvudman. Bakgrunden är att tjänstemannen hade administrerat försäljningar av kommunägda bostadsrätter. Den utpekade personen arbetade dock inte direkt med själva försäljningarna utan dessa sköttes av mäklare.

Tjänstemannen hade anlitat fyra olika mäklarfirmor. Det som väckte misstankar var att några bostadsrätter sålts till lågt pris och att just dessa försäljningar hade gått genom en och samma mäklare.

– Det handlade om fem-sex försäljningar där priset påstods ligga 20-60 procent under marknadsvärdet, säger kammaråklagare Elin Blank.

Detta skulle kunna tyda på att de som köpt lägenheterna fått dem extra billigt och att tjänstemannen i så fall varit inblandad i upplägget i maskopi med mäklarfirman. En annan förklaring kunde vara att mäklarfirman helt enkelt inte hade lyckats få ut ett högre pris än vad lägenheterna såldes för.

Tjänstemannen har sagt i polisförhör att det var naturligt att en del lägenheter låg lägre i pris eftersom de var nedslitna.

– Det var svårt att styrka att den anmälda tjänstemannen haft något med försäljningspriset att göra. Det gick heller inte att visa att tjänstemannen haft någon personlig vinning av detta, förklarar Elin Blank sitt beslut att lägga ner förundersökningen.

Tjänstemannen säger att det är en lättnad att polisutredningen lagts ner.

– Jag förstår inte att kommunledningen utsatte mig för de här anklagelserna. Att jag blev anmäld beror troligen på att jag var den enda i kommunen som jobbade med lägenhetsaffärerna. Men försäljningarna sköttes ju av mäklare och jag har inte träffat någon av köparna.

När arrendehistorien briserade fick tjänstemannen omgående lämna ifrån sig passerkortet och avskedades från sin tjänst. Efter förhandlingar tog kommunen tillbaka avskedet och personen fick istället själv säga upp sig.

Ansvarig politiker var dåvarande kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M) som dock inte vill ge några kommentarer. Istället hänvisar han till stadsdirektör Joachim Danielsson.

– Uppdagar kommunen sådant som uppfattas som oegentligheter är det bra om polisen får bedöma om det rör sig om brott eller inte. Det vore fel om kommunen inte anmälde sådant som kan vara brottsligt, framhåller Joachim Danielsson.

Lägenheterna såldes genom mäklare. Var det inte långsökt att polisanmäla tjänstemannen?

– Det fanns indikationer på att det kunde röra sig om brott men jag vill inte gå in närmare på ett fall som gäller en enskild person.

UNT har haft kontakt med samtliga tjänstemän som utpekades i arrendeärendet. Flera har mått psykiskt dåligt och en samfälld åsikt är att kommunledningen gick ut förhastat med löst grundade misstankar. De som stängdes av kom senare att frias medan en person avskedades.

Joachim Danielsson motiverar avstängningarna med att kommunen behövde utreda misstankarna utan att personerna fanns på plats.

Vilka lärdomar drar ni av arrendehistorien?

– Att det är viktigt att vi har en bra intern kontroll så att vi kan fånga upp saker i tid. Det är också viktigt att vi hela tiden arbetar med att förbättra den interna kontrollen.

Arrenden granskades

Enligt utredningen av kommunens jordbruksarrenden mm från 2013 präglades verksamheten av oreda och godtycklig prissättning. Två kommunanställda polisanmäldes men båda utredningarna har lagts ner. Tre andra tjänstemän blev avstängda i tre månader men misstankarna drogs tillbaka. Arrendeaffären medförde att kommunen stramade upp hanteringen av bla bostäder och mark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om