Kommunen bryter mot skollagen

Förskolekrisen i Uppsala växer. För första gången sedan 2003 kan inte kommunen erbjuda alla föräldrar en plats i tid och bryter därmed mot skollagen.

Uppsala2011-12-16 06:02

Videon är inte längre tillgänglig

Strax före lucia tvingades Uppsala kommun gå ut och meddelade 90 familjer att de inte kommer att kunna få ett erbjudande om förskoleplats under januari och februari nästa år. Det innebär att Uppsala kommun bryter mot skollagen. Enligt lagen ska den som ansökt om förskoleplats få ett erbjudande inom fyra månader från den dag ansökan gjordes.
– Det klarar vi inte i dag. Det är första gången sedan 2003 vi bryter mot skollagen på den här punkten, säger Göran Hedefalk uppdragsstrateg vid Uppsala kommun.

Ytterligare 100 familjer har fått ett erbjudande om plats men tackat nej på grund av att förskolan ligger för långt från hemmet eller jobbet.
– Det kan vara familjer som bor i Funbo men fått erbjudande om plats i Gottsunda. För dem kan de bli omöjligt att tacka ja och de väljer då att avvakta ett bättre erbjudande. Men de har ändå fått ett erbjudande inom fyra månader som lagen säger, säger Göran Hedefalk.

Sammantaget innebär det att runt 200 familjer saknar plats i förskolan i dag och kommunen räknar med att ytterligare 80 tillkommer under mars månad. Kommunalrådet Cecilia Forss (M) med ansvar för barnomsorgsfrågor tycker inte det finns någon ursäkt för situationen. Anledningen är att planeringen kom i gång för sent i början av året.
– Vi var också sena med att meddela föräldrarna. Det borde ha skett redan i november. Men vi hoppades kunna få fram flera fler platser och jag hoppas att vi ska kunna skapa fler under våren. Det här är inte förlåtligt, säger hon.

Nu vill ni att föräldrarna själva ska bilda familjenätverk för att rädda situationen?

– För de som har möjlighet. En del har redan kommit i gång. Vi ska försöka hitta en lokal där nätverken kan träffas. Vi hoppas också att fler ska söka vårdnadsbidrag under tiden vi skapar fler platser.

Socialdemokraterna anser att krisen beror på att ni har för dålig samordning mellan nämnderna?

– Det är till viss del rätt. Barn- och utbildningsnämnden var inte medveten om att fastighetsnämnden inte hade kommit i gång med platsproduktionen. Hade vi vetat det hade situationen varit en annan. Det arbetet borde pågått kontinuerligt, säger Cecilia Forss.

Även om inte alla får plats så har dock kön minskat något sedan i november. Då stod 590 barn i kö. Sedan dess har cirka 200 platser skapats i Årsta, Luthagen och Storvreta. I dag finns bara enstaka ströplatser lediga - exempelvis i Knutby.
– Men vi tror att en ny privat förskola kan komma att etablera sig under mars månad och det kan skapa ytterligare ett antal platser, säger Göran Hedefalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om