Kommunen får 665 000 kr i straffavgift

Funktionsnedsatta fick vänta två år på gruppbostad. Uppsala kommun döms att betala straffavgifter på 665 000 kronor.

Eva Christiernin (S).

Eva Christiernin (S).

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2015-12-07 08:05

För ett par år sedan beslöt kommunen att två vuxna Uppsalabor med utvecklingsstörning skulle få flytta in i gruppboenden för att kunna lämna sina föräldrahem.

Men ärendena drog ut på tiden och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, begärde då att kommunen skulle tvingas betala en sanktionsavgift. Ivo hävdade att kommunen inte hade gjort upp någon plan för att lösa boendefrågan.

Kommunen svarade att de båda Uppsalaborna ingick i en grupp personer som ville bo tillsammans och som hade specifika önskemål. Eftersom kommunen visste att gruppen skulle tacka nej om förutsättningarna inte var de rätta hade man inte kommit med något erbjudande. Det enda som gällde var att bygga en nytt boende.

Kommunen påpekade att den ena personen hade erbjudits plats i en gruppbostad men tackat nej.

Förvaltningsrätten skriver att en väntetid på två år är oacceptabelt och att det egentligen borde resultera i kraftiga avgifter. Men de specifika kraven för bostaden ursäktar en del av dröjsmålet och därför ska avgifterna stanna vid 327 000 respektive 338 000 kronor.

Frågan är numera löst i och med att de båda personerna i somras flyttade in i ett gruppboende som de tackat ja till.

Uppsala hör till de kommuner som under senare år betalat allra mest i straffavgifter för att man dröjt för länge med att ta fram platser för LSS-boenden, det vill säga gruppbostäder med personal för funktionsnedsatta.

Omsorgsnämndens ordförande Eva Christiernin (S) säger att de straffavgifter som nyligen dömts ut är efterdyningar av tidigare brister.

– I våras blev det ett tillskott med 26 platser vid LSS-boenden och vi ska bygga ut med flera platser. Jag hyser gott hopp om att vi kommer att få ner avgifterna.

Samtidigt som kommunen drabbas av straffavgifter för att man inte ger plats i boenden åt funktionsnedsatta i tid står kommunen paradoxalt nog med tomplatser.

Just nu handlar det om 14 vakanta platser. Enligt Eva Christiernin är orsaken att personer som erbjudits att flytta in i dessa boenden har tackat nej.

– Jag kan förstå att till exempel en 21-åring inte vill bo tillsammans med personer i 60-årsåldern. Men man kan fundera på hur rimligt det är att kommunen ska dömas att betala avgift i sådana fall.

För närvarande finns 26 personer i kommunen som beviljats plats i LSS-boende men utan att beslutet verkställts. 15 av dem har tidigare fått erbjudande. För tio personer är platser på gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om