Krögaren som drabbats av det skattekrav driver sin restaurang i form av en enskild firma. I februari, efter att Skatteverket inlett sin revision, meddelade han kommunen att han tänkte föra över den enskilda firmans tillgångar och skulder till ett aktiebolag som han ansökte om serveringstillstånd för.
LÄS MER: Uppsalakrögare utpekas för miljonfiffel
Krögaren angav att han skulle vara extern VD i bolaget.
Kommunen meddelade krögaren att misstankarna om ekobrott mot honom kunde medföra avslag. Därefter lämnade aktiebolaget in en ny ansökan och uppgav att krögaren inte längre skulle vara extern VD utan hade ersatts av en annan person. Inte heller skulle krögaren ha något ägande i den nya verksamheten.
Men i juni avslog kommunen serveringstillstånd för aktiebolaget. Kommunen lyfte fram att krögarens far ingick i styrelsen och hävdade att krögaren försökt undandra sig en prövning.
– Vi bedömer att det är krögaren som står bakom det nya aktiebolaget, säger Bengt Fladvad (MP), ordförande i miljönämnden.
Innebär inte avslaget ett slags näringsförbud för de andra personerna i aktiebolaget?
– De får driva krog men de får inte serveringstillstånd.
Kommunen utreder nu om restaurangen ska få behålla serveringstillståndet för den enskilda firman, där skattefusket påstås ha skett.
Skatteverket har gett krögaren en månad på sig att få fram de 2,8 miljoner kronor som han krävs på i tillkommande skatt. Krögaren har begärt att få skjuta upp betalningen med motiveringen att han annars skulle tvingas sälja såväl sin bostad som krogen. Förvaltningsrätten har nyligen beviljat honom anstånd med 600 000 kronor av skattekravet.