Kommunen sade upp avtal med kritiserat vårdhem

Uppsala kommun sade omedelbart upp avtalet med det privata vårdhem där en boende kallduschats tidigare i år.- Vi vägrade betala för uppsägningstiden, säger Randi Graungaard som är ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder.

Uppsala2004-07-23 00:00
UNT har tidigare berättat om den händelse när en boende på vårdhemmet Sävagården kallduschades av en vårdare.
I samband med händelsen framkom det också att företaget SRK Konsultation, som driver vårdhemmet, inte hade tillstånd för att bedriva vårdverksamhet på det aktuella boendet.
- När vi fick höra om det här åkte våra strateger ut och träffade personalen på vårdhemmet. Vi valde att säga upp avtalet gällande den här personen med omedelbar verkan, säger Randi Graungaard som är ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder.
- Avtalet har två månaders uppsägningstid, men den ströp vi genom att vägra att betala till företaget.
Ärendet har inte tagits upp i nämnden, och därför är det än så länge osäkert hur det kommer att påverka handlingsplanen.

Tvivlar inte på kvaliteten
Randi Graungaard tycker sig inte ha sett någon anledning att tvivla på kvaliteten hos de boenden där kommunen köper vårdplatser.
Men hon känner till en tidigare incident.
- Vid ett tillfälle hade ett företag tillämpat time-out på sitt boende. Det innebär att om den boende blir aggressiv så lägger man ner personen på golvet och håller en handduk över dennes huvud tills han eller hon lugnar sig.
- De som både är utvecklingsstörda och lider av autism kan vara svåra att handskas med, men det är ju fel sätt att gå till väga. Länsstyrelsen gjorde en rapport på det och våra strateger besökte boendet och hade en omedelbar genomgång.
Förutom SRK Konsultation köper kommunen vårdplatser av ytterligare två företag samt andra kommuner. Allt som allt är 26 personer i Uppsala placerade på externa boenden enligt LSS (lagen om särskilt stöd). Den totala kostnaden för Uppsala kommuns externa LSS-placeringar är drygt 26,5 miljoner kronor per år.
- Det vi ser är att de här externa boendena är väldigt dyra i förhållande till kommunens egna platser, säger Randi Graungaard.

Boende för livet
Många av de människor som placeras i LSS-boenden bor kvar på samma ställe resten av livet. Därför är det viktigt att boendet håller hög kvalitet, men Randi Graungaard påpekar också att vid externa placeringar får kommunen dras med en hög kostnad under en väldigt lång period.
- Nu jobbar vi på att försöka hitta rätt kostnadsnivå på LSS-boenden. På många sätt blir vi bakbundna eftersom vi inte har råd att bygga ut i den takt som vi skulle behöva. Då blir det ju de här dyra externa platserna i stället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om