Kommunen tar hjälp för att lösa trafikbekymmer

Konflikterna och oklar­heterna om kollektiv­trafikens organisation i Uppsala kommun har inte upphört, trots förra årets avtal mellan parterna. Nu tar kommunen hjälp utifrån för att på nytt försöka lösa bekymren.

Uppsala2005-10-21 00:00
Det blir förra finanskommunalrådet i Enköpings kommun, Bengt Wahlberg, som får försöka bringa reda i kollektivtrafiken i Uppsala kommun. Hans uppdrag är att se över det blott ett år gamla fyrpartsavtalet och föreslå förändringar. Översynen sker på initiativ av stadsdirektör Kenneth Holm­stedt:
—Avtalet har inte blivit den lösning på problemen som vi hoppades. Vi vill ha en belysning av ekonomi, organisation och verksamhet och synpunkter på vad som kan förbättras, säger Kenneth Holmstedt.
Efter en lång tid av konflikter, oklarheter och förvirring om ansvarsfördelningen och samarbetet mellan de fyra parter som styr och utformar Uppsalas kollektivtrafik undertecknades avtalet i september förra året.

Skiftande tolkningar
Då var parterna överens och förväntningarna stora på att överenskommelsen skulle precisera deras olika roller. I stället vittnar flera källor med insyn i organisationen om att innehållet redan blivit föremål för skiftande tolkningar av de inblandade, med fortsatta bekymmer som följd.
Exempel på aktuella konflikter är kravet från Upplands Lokaltrafik på Uppsala kommun att betala fyra miljoner kronor för tjänster som UL anser att man utfört men inte fått betalt för. Ett annat tvisteämne gäller det senaste underskottet i stadsbusstrafiken på nästan tio miljoner kronor som upptäcktes för en månad sedan.
De fyra parterna bakom kollektivtrafiken är gatu- och trafiknämnden (politiskt ansvarig för styrning och finansiering), Upplands Lokaltrafik (trafikhuvudman), Gamla Uppsala Buss AB (utförare av stadstrafiken) och Uppsalabuss AB (avtalstecknare för stadstrafiken). Bengt Wahlberg ska presentera resultatet av sin översyn före årsskiftet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om