Lägenheterna tillhör Arbetarbostadsstiftelsen som förvaltas av Uppsala kommun. Stiftelsen bildades i mitten av 1800-talet för att ordna bostad åt ”arbetsamma, ordentliga och nyktra arbetare”. År 1988 köpte stiftelsen ett 20-tal bostadsrätter i servicehuset Orstenen i Eriksberg. Kommunen skötte affären.
Av misstag angavs dock kommunen som innehavare av lägenheterna. Det strider mot stiftelsens regler.
För att rätta till det har kommunen försökt överlåta bostadsrätterna till stiftelsen så att stiftelsen skall kunna ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen. Men föreningens styrelse säger nej.
Jan Ask, tidigare kommunalråd för socialdemokraterna, är ordförande i bostadsrättsföreningen. Han befarar att Arbetarbostadsstiftelsen ska sälja ut borätterna som i dag fungerar som trygghetsboenden.
– Vi anser att de ska finnas kvar som trygghetsboende inom Uppsala kommun och inte säljas ut till andra på den öppna marknaden, säger han.
Stiftelsens ordförande, moderaten Ann-Marie Petersson, anser att stiftelsens bostadsrätter i det läge som nu råder kan säljas till kommunen. Kapitalet ska enligt stiftelsens stadgar användas för bostäder.
– Uppsala kommun har begärt hos Kammarkkollegiet att avkastningen från försäljningen skulle få användas till bostadssociala ändamål utan att investera i bostäder och därför begärde vi en ändring av stiftelsens stadgar. Det är dyrt att förvalta och behovspröva hyresgäster till ett så litet antal bostäder, säger hon.
Men Kammarkollegiet har sagt nej. Nu återstår bara två vägar, enligt Ann-Marie Petersson.
Den ena är att bostadsrättsföreningen accepterar Arbetarbostadsstiftelsen som medlem.
– Det andra är att vi säljer bostadsrätterna till kommunen till marknadspris, köper nya lägenheter för pengarna någon annanstans och hyr ut dem till behövande som våra stadgar säger, säger Ann-Marie Petersson.
Hur kommunen ställer sig till det är oklart. Att köpa till marknadspris kommer att kosta tiotals miljoner kronor.
– Det är teoretiskt fullt möjligt och ett alternativ vi tittat på. Det skulle innebära att stiftelsen kan arbeta efter sina statuter. Kommunen äger redan 600 bostadsrätter och det finns behov av lägenheter för bostadssociala ändamål, säger ekonomidirektör Jan Malmberg.
Det förutsätter dock att bostadsrättsföreningen godkänner affären.