Kommunen vill få fler att rösta

Uppsala kommun vill öka deltagandet i årets politiska val. Särskilda insatser planeras för att få fler invandrare att rösta.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-01-13 14:00

Under valåret 2014 har medborgarna möjlighet att rösta till Europaparlamentet, riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige.

Kommunfullmäktige beslutade under hösten 2011 att ta fram åtgärder som syftar till att öka valdeltagandet bland röstsvaga grupper. Det är särskilt hos unga och hos utlandsfödda som valdeltagandet är lågt.

Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala, SIU, har ansökt om 500 000 kronor från kommunen för sitt projekt ”Valinformation riktad till invånare med invandrarbakgrund”. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att SIU tilldelas 200 000 kronor.

Amil Sarsour är ordförande i SIU och han är besviken över summan i förslaget.
– Vi får mindre pengar än förväntat, vilket betyder att vi kommer att behöva skära ner på de planerade aktiviteterna, säger han.

Amil Sarsour berättar att SIU kommer att arbeta på olika sätt inför valet 2014 för att öka valdeltagandet i invandrartäta områden såsom Gränby, Gottsunda, Stenhagen och Sävja. Representanter från olika invandrarföreningar ska knacka dörr i dessa stadsdelar och på de boendes hemspråk förklara vikten av att rösta.
– De kommer att informera om att det både är en rättighet och en skyldighet att rösta. De ska få sina medmänniskor att förstå att deras röst är värd mycket i samhället.

SIU ska även ordna valdebatter med Uppsalas politiska partier i fem olika stadsdelar. Ytterligare en insats är att ta fram nytt informationsmaterial på elva språk inför valet.
– En anledning till att invandrare väljer att inte rösta är brist på information om de politiska partierna. Vi kommer även att ha informationsbord där unga och vuxna jobbar tillsammans, säger Amil Sarsour.

Tjejers rätt i samhället, TRIS, ansökte om 155 000 kronor från kommunen för ett projekt som skulle öka valdeltagandet hos tjejer från 18 år som av olika anledningar inte röstar. Arbetsutskottet föreslår att kommunen inte ska avsätta dessa medel till TRIS och orsaken är att organisationen föreslås bli tilldelade medel för ett annat projekt.

Arbetsutskottet föreslår även att 300 000 kronor ska reserveras för att i samarbete med valnämnden sprida information om valen på olika språk.

Kommunens arbete för att öka valdeltagandet hos unga kommer i första hand att riktas till insatser i skolan, enligt förslaget. Tidigare satsningar för att öka valdeltagandet hos unga visar att projekt såsom skolval 2010 har ökat intresset bland skolungdomar för att engagera sig i politiska sakfrågor.

Arbetsutskottets förslag är enhälligt och beslut ska fattas under kommunstyrelsens sammanträde 15 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!