Kommunens utbetalningar göder företag

Kommunens utgifter för omsorg och socialtjänst orsakar hål i budgeten. Samtidigt kan en del fö r etag som kommunen köper tjänster av redovisa vinstmarginaler på 20 procent och mer.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2014-08-31 06:00

Många av Uppsalas socialsekreterare känner oro inför framtiden. Orsaken är att socialnämnden för barn och unga väntas gå minus med minst 10 miljoner kronor i år och besparingar väntar.

Det hindrar inte att det är goda tider för en del företag som säljer uppdrag till kommunens socialtjänst.

Ett exempel är Nåjden Behandlingskonsult AB som sysslar med familjehemsvård. Nåjdens affärsidé är att ordna fram och stötta familjehem för barn som blivit omhändertagna av socialtjänsten.

Kommunen betalar Nåjden 70 000 – 90 000 kronor per familjehem i månaden vilket ska täcka såväl familjens löner och omkostnader liksom Nåjdens konsultinsatser åt familjen.

Under 2013 betalade Uppsala kommun ut 8,5 miljoner kronor till Nåjden. Företaget, som ägs av familjen Wallenbergs Investor, redovisade under 2013 en vinst på 16 miljoner kronor medan vinstmarginalen hamnade på 25 procent, vilket är tre gånger så högt som branschsnittets 8 procent.

Isabel Andersson vid Aleriskoncernen där Nåjden ingår vill dock tona ner de vinstsiffror som företaget redovisar i sin bokföring. Hon framhåller att det från vinsten ska dras bland annat kostnader för administrativa tjänster som koncernen står för.

– Dessutom är det så att vinsten inte går till ägarna utan allt återinvesteras, säger Isabel Andersson.

I fjol presenterade kreditupplysningsföretaget UC en genomgång av lönsamheten för 11 900 bolag inom vård- och omsorgsbranschen. Enligt UC finns särskilt ett område där lönsamheten sticker ut och det gäller företag som driver behandlingshem och liknande.

Rubriken i UC:s rapport löd: ”Kan man skära guld med täljkniv? Tydligen!”

En sektor där Uppsala kommun gör stora inköp från privata företag är behandlingshem för personer med psykiska problem.

Under 2013 betalade kommunen exempelvis 28 miljoner kronor till en bolagsgrupp bestående av de fyra företagen Alba, Harvik, Klingbrogården och Österby omvårdnads AB.

De fyra företagen driver psykiatriboenden och har fram till nyligen haft psykologen Michael Brogan som delägare och vd.

Han säger till UNT att vinstnivån är "okej" men att de ersättningar som kommunerna betalar i vissa fall är pressade.

I själva verket gjorde företagsgruppen i fjol en vinst på sammanlagt 49 miljoner kronor utifrån en omsättning på 222 miljoner.

De 28 miljoner som de fyra företagen mottagit från Uppsala kommun kommer till stor del från nämnden för hälsa och omsorg som svarar för vård åt bland annat funktionshindrade. Den nämnden räknar i år med ett underskott på 33 miljoner.

Att ha kommunen som inkomstkälla har även i flera andra fall blivit en guldgruva för vårdföretagare. Art Uppland AB som erbjuder boende med stöd mottog i fjol 12,8 miljoner av kommunen medan vinstmarginalen uppgick till 33 procent.

De båda ägarna har vardera tagit ut en årslön på mellan 1,1 och 1,3 miljoner de senaste åren.

Även i andra branscher finns skattefinansierade företag som går bra. Ett exempel är privatdrivna Labanskolan i Uppsala som riktar sig till barn med funktionshinder. Labanskolan fick i fjol 11 miljoner i ersättning från kommunen vilket i stort sett motsvarade bolagets totala årsinkomst.

De tre senaste åren har Labanskolans ägare gjort en vinst på sammanlagt 13 miljoner kronor medan vinstmarginalen legat mellan 24 och 35 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om