Kommunerna ordnar ingen vaccinering
Länets kommuner tänker inte vaccinera sin personal mot svininfluensan genom företagshälsovården. De flesta hänvisar till att kostnaden blir för hög, andra till att det är en principfråga.
- Vi fick i uppdrag att ställa frågan till länets kommuner och stora arbetsgivare. Syftet var att se till så att trycket på sjukvården inte skulle bli för stort, att köerna inte skulle bli för långa, säger Christina Boman, som arbetar med krishanteringsfrågor vid länsstyrelsen i Uppsala.
Många kommuner, exempelvis Knivsta, svarade i början av hösten att man kunde vaccinera sin personal genom företagshälsovården. I Knivsta brukar man anlita Previa, men kostnaden för vaccineringen av 1000 anställda skulle där bli drygt 250 000 kronor - en mycket stor kostnad för en kommun i Knivstas storlek.
- Det visade sig att de flesta kommunerna i länet hade samma problem. De har ont om pengar till oförutsedda utgifter. Därför har de flesta nu valt att hänvisa sin personal till landstingets vaccinering som oftast sköts av vårdcentralerna i respektive kommun, säger Christina Boman.
I Östhammars kommun hänvisar man all personal till landstingets vaccinationsställen.
- Vår vård- och omsorgspersonal har vaccinerats i den första omgången eftersom även de tillhör landstingets prioriterade grupp, säger Sirkka-Liisa Bergkvist, informationsansvarig på Östhammars kommun.
I Enköpings kommun har man sagt nej till att vaccinera sin personal på företagshälsovården av principiella skäl.
- Vi anser att det är landstingets sak att sköta, säger Tomas Frisk, informationsansvarig i Enköpings kommun.
Å andra sidan har Enköpings kommun på egen hand sett till att större delen av kommunens vård- och omsorgspersonal har fått sprutan.
Helgen 17-18 oktober vaccinerades 700 av vård- och omsorgsförvaltningens 1 200 anställda i en tom lokal i det före detta äldreboendet Kungsgården. De som höll i sprutorna var kommunens egen vårdpersonal.
- Företagshälsovården hade inte möjlighet att vaccinera våra anställda så fort och eftersom de som arbetar med vård- och omsorg är en prioriterad grupp så ville vi se till så att de fick sprutan snabbt, säger Eva Aminder, MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) i Enköpings kommun.
Enligt henne gick själva vaccineringen, som var frivillig, mycket smidigt. Vissa har däremot fått biverkningar efter sprutan, men det är inte många som har behövt stanna hemma från jobbet.
- Det har förekommit vissa reaktioner som ömhet och svullnad kring lymfkörtlar, men jag har inte hört talas om någon som blivit så sjuk att hon/han har behövt stanna hemma, säger Eva Aminder.
Frågan om karensdag eller inte för dem som drabbas av feber eller annat efter att ha tagit sprutan, är nu uppe till diskussion i flera av kommunerna.
- Vi har haft frågan uppe för diskussion, men inget beslut är fattat än, utan vi avvaktar mer information från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), säger Sirkka-Liisa Bergkvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!