Kompetensbrist hindrar it -branschen att växa

Trots mycket goda tider hindras it-branschen från att växa i Uppsala. Brist på rätt kompetens, brist på erfarna chefer och en stor andel mycket specialiserade it-företag är de viktigaste förklaringarna. Lokala branschorganisationen ICT Uppsala försöker att samla it-företagen för att möta framtiden.

Stefan Löv,Kjell Brunberg, Lars Pålsson och  Lars Hägglund på Hectronics.

Stefan Löv,Kjell Brunberg, Lars Pålsson och Lars Hägglund på Hectronics.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2007-05-22 00:01
Redan för tre år sedan varnade branschen om den kommande bristen på it-personal. När bubblan sprack 2000 slutade folk att utbilda sig till programmerare eller ingenjörer med it-inriktning. Intresset har inte återvänt alls i den utsträckning som behövs.
- Man kan säga att ju tydligare it-profil en utbildning har, desto sämre är söktrycket. Så är det konstigt nog fortfarande, säger Ewert Bengtsson, professor och ordförande i It-fakulteten på Uppsala universitet.
Han säger att universitetet erbjuder en rad mycket välrenommerade utbildningar med it-inriktning, från rena datautbildningar till matematiker och ingenjörer som kan läsa med den inriktningen.

Ett problem för dagens expansiva it-företag är att de som lämnade it-branschen när nedgången kom inte alltid är aktuella att hoppa på igen.
- Den gruppen behövs nu och jag tror inte att grundutbildningen är så inaktuell som man kanske kan tro. Men det saknas kompetensutveckling i många fall, it-jobb kräver uppdatering, säger Kicki Andersson, förste ordförande i branschorganisationen ICT Uppsala, som startades 2005.
En typisk 1990-talskonsult har kanske kört eget företag i många år och bara haft en eller ett fåtal kunder. Man har tjänat bra på att göra ungefär samma sak och inte velat lägga tid och pengar på vidareutbildning.
Nu talas det om en ny guldålder i branschen. Om att man hämta stora bonusar vid anställning eller tips om anställning. Men det tillhör undantagen, enligt Kicki Andersson.
- Det finns inte så mycket pengar nu som förra gången. Många är rädda för uppgången som kommer.

För Uppsalas del betyder det att gamla brister åter kommer i dagen. Som bristen på chefer i it-sektorn.
- Här finns många duktiga tekniker, men ledarskapet har lidit av brist i många år. Det har legat bakom att flera företag, som till exempel Nocom och Ongame, flyttat till Stockholm, säger Kicki Andersson.
Hon håller med Ewert Bengtsson om utbildningarnas kvalitet och kallar Uppsala ett av Europas främsta it-universitet. Problemet är att it-företagen i Uppsala inte anställer så många nyutexaminerade, säger Christoffer Nilsson, näringslivskontoret, Uppsala kommun.
- Här finns främst högt specialiserade företag som kräver hög kompetens. Vi skulle behöva några större arbetsgivare med mycket ingångsjobb, säger han
- Risken med att tappa studenterna är att de inte kommer tillbaka sedan.

Ett typiskt Uppsalaföretag är högteknologiska Hectronic har som erbjuder lösningar, ofta med både hårdvara och mjukvara, till allt från gruvindustrin och försvaret till mer traditionella storföretag som ABB och Ericsson.
- Vi är tidigt framme med den senaste tekniken. Just nu snurrar det på mer än någonsin och det är bara frågan om hur vi ska få folk till allt som kunderna efterfrågar, säger grundaren och tidigare vd:n Kjell Brunberg.

Hectronic är nu 20-talet anställda och nytillträdda vd:n Stefan Löf är den som fått uppgiften att få företaget att växa. Närmast behöver han anställa tre-fyra personer med hög it-profil, personer som sedan ska internutbildas i 1-2 år innan de är färdiga.
- Det är ändå en fördel att finnas i Uppsala som har gemensam arbetsmarknad med åtminstone norra Stockholm. Den kapacitet som finns på universitetet, till exempel på Ångström, är också bra för oss att kunna bygga upp ett samarbete kring, säger han.
- Sedan ICT Uppsala bildades har vi också skapat en närmiljö där it-företagen kan verka. Det är mycket intressant och en utmanare till life science som länge dominerat i Uppsala, säger Kjell Brunberg.
FAKTA
ICT-branschen i Uppsala:
ICT betyder Information and Communication Technologies och branschen innefattar alltså både it- och telekommunikationsbolag.
I Uppsala kommun fanns 2005 421 aktiebolag registrerade. Det totala antalet anställda, in- och utpendlare medräknade, uppgick till 1 750 personer. Omkring 1 000 av dessa finns i bolag med fem anställda eller fler. Den totala omsättningen i branschen uppgår till nästan tre miljarder kronor i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om