Komplett spårbil igång på testbanan
Nu färdas den första kompletta spårbilen på testbanan i Uppsala. I framtiden kanske en del Uppsalabor tar spårbil till jobbet eller affären. Stadsdelen Boländerna kan bli först ut.
Spårbilen på testbanan har plats för fyra personer.
Foto: Rolf Hamilton
- Vi har bland annat testat bromsmanövrer och undersökt vibrationer. De personer som åkt i vagnen har hittills mest lyssnat och försökt uppleva hur färden känts, senare kommer vi att göra olika mätningar, berättar projektledaren Ulf Larsson.
I våras testades ett chassi utan kaross på banan. Inom en snar framtid väntas ytterligare ett färdigt fordon tas i drift. Då kan samspel och signalsystem mellan vagnarna undersökas. Ett syfte med spårbilar i verklig drift är att många vagnar ska kunna färdas i tät följd till olika destinationer på banorna.
Ny är också den stationskur som byggts vid banan i Uppsala. Där utförs tester av bland annat inbromsning och dörröppning vid plattform. Nästa steg blir att prova ett elektroniskt styrsystem som installeras i stationskuren för att reglera olika funktioner utmed den 400 meter långa banan.
Bakom försöken står den sydkoreanska ståljätten Posco som satsar runt 100 miljoner kronor i anläggningen. De mellansvenska vintrarna, med varierande temperaturer, är en viktig orsak till att Uppsala utsetts till testort. Is och blötsnö är ofta svårbemästrade hinder för all slags spårtrafik. Verksamheten beräknas pågå åtminstone till 2010.
Uppsala kommun har visat ett ökande intresse för spårbilar som framtida transportmedel. I utvecklingsplanerna för Boländerna aviseras spårbilar som tänkbart framtida färdmedel mellan stadskärnan och stadsdelens arbetsplatser och affärer.
- Man kan tänka sig att universitetens campus är andra områden där spårbilar kan bli intressanta. Långsiktigt är det mycket som talar för sådana här system i städerna, säger kommunalrådet Leif Sanner (fp).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!