Konkurshotade krögare kan nekas tillstånd

Krögare med konkurshotade bolag ska få svårt att få nytt serveringstillstånd, även om de lämnar det skuldsatta bolaget. Det säger Jan Hedvall (M), ordförande i nämnden för serveringstillstånd och lotterier.

Uppsala2010-12-04 15:14

Jan Hedvall reagerar efter veckans artikel i UNT om Uppsalakrögaren Patric Vallgårda som låtit en så kallad målvakt ta över hans bolag.
Trots att bolaget numera står registrerat på en annan person tänker Skatteverket driva krav på att krögaren tillsammans med bolaget ska betala 1,2 miljoner av skulderna.
Enligt krögaren har han låtit en 55-åring ta över Kalasbolaget för att slippa figurera i en konkurs, eftersom han ”inte vill att det ska synas i papperen”. Det var också skälet till att han tidigare kunde få tillstånd från kommunen, trots att han lämnat två konkurshotade bolag.
– Det fanns inget på honom i registren, säger Jan Hedvall.
Borde ni inte ha reagerat den gången, när en 71-åring med 46 miljoner i skulder tog över hans gamla bolag?
– För att vi ska kunna stoppa ett tillstånd måste det finnas saklig grund för det. 71-åringen påverkade inte ett nytt bolags ansökan om tillstånd. Det var ju ett annat bolag.

Han säger dock att kravet från Skatteverket innebär att krögaren kan få svårt att komma in med en ny tillståndansökan, även om han bildar ett nytt bolag som saknar anmärkningar.
– Kommer han in med en tillståndsansökan och har ett nytt bolag så kan vi formellt inte neka honom tillståndet. Men i och med att vi nu har en historia som vi är väl medvetna om så kan vi agera annorlunda.
Jan Hedvall menar att tillståndsenheten kan hänvisa till lämplighetskriterier. Då motiverar man avslaget med att personen, på grund tvisten med Skatteverket, är olämplig som krogägare.
– Vi kan välja att neka tillstånd om en person inte anses vara lämplig ekonomiskt, säger Jan Hedvall.
Ett avslag kan överklagas till förvaltningsrätten, men Jan Hedvall tror ändå att rätten skulle gå på kommunens linje om man hänvisar till lämplighetskritierierna.
– Om vi på saklig grund anser att en person är olämplig så leder inte en överklagan till något. Förvaltningsrätten måste bedöma utifrån samma kriterier som vi.

Pia Hultqvist som arbetar på tillståndsenheten säger att det är upp till den sökande att bevisa sig själv som lämplig att få ett serveringstillstånd. En pågående skattetvist är tillräcklig för avslag.
– Vi kan neka en ansökan på bara misstanken om att personen är olämplig.
Tillståndsenheten kontrollerar sökande gentemot polisen, kronofogden och skatteverket. Det får till exempel inte finnas anmärkningar hos kronofogden, varken på bolaget eller dess ägare. Det är dock bara pågående ärenden som kan leda till ett avslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om