Med tårtkalas för personalen firade Läkemedelsverket i juni att man genom workshops med de flesta 650 anställda sorterat fram tre ledord för verksamheten: öppenhet, proaktivitet och professionalism. Av de anställda som UNT har pratat med är flera positiva till värdegrundsarbetet.
– Det var helt nödvändigt. Alla arbetsplatser behöver något sådant här att stå på, inte minst Läkemedelsverket som vuxit mycket och fått nya uppdrag, säger en anställd.
– När det drog i gång sades det att det behövdes en gemensam värdegrund för att vi ska kunna genomföra omorganisationer. Och det kändes rätt. De övningar vi gjort har också varit nyttiga. Men snabbt kom värdegrundsarbetet i andra hand och omorganisationerna i första, säger en chef.
Men projektet har också kritiker.
– Det har varit mycket ståhej. Jag har svårt att förstå syftet förutom att det ska se bra ut utåt, säger en anställd.
Andra är ännu fränare.
– För mig känns detta alltigenom falskt. Öppenhet och professionalism är inte det ledningen utstrålar. Det här känns som ett spektakel.
I maj 2011 skrevs ett avtal kallat Värdegrundsprojekt med konsultföretaget Centigo. Ett antal etapper med specifikt innehåll bestämdes och kostnaden för detta gjordes upp till 447 200 kronor. Men upphandlingen omfattade också ”rådgivning i övrigt enligt löpande räkning”.
Centigo anlitade i sin tur underleverantören Sann & Partners. Efter ett halvår skrevs ett tilläggsavtal, bland annat om uppdrag som inte ingick i den ursprungliga uppgörelsen. De nya konsultkostnaderna beräknades där till 1,3 miljoner kronor. I februari 2012 skrevs ytterligare ett avtal. Förutom värdegrundsprojektet involverades Sann & Partners nu i arbetet med en it-plattform, i ledarutveckling och i organisationsöversyn, bland annat. Till dags dato uppgår kostnaderna för konsulttjänsterna sedan förra sommaren till närmare 5,3 miljoner kronor.
– Ofattbart. Det mesta värdegrundsarbetet har vi ju gjort själva, säger en chef, som liksom alla andra kritiska röster UNT talat med vill vara anonym av rädsla för att komma i onåd hos ledningen.
Konsulternas insatser och kostnader har blivit oöverskådliga, menar chefen som inte säger sig vara imponerad av konsulternas insatser och anser att de har varit dåligt insatta i verksamheten. Den åsikten delas av flera oberoende personer som UNT har varit i kontakt med.
Som UNT berättat tidigare finns hård kritik mot generaldirektören Christina Åkermans sätt att leda Läkemedelsverket. En stor del av kritiken har rört ständiga förändringar och omorganisationer. Flera som UNT har talat med menar att konsulterna blivit hennes förlängda arm för att genomföra ytterligare genomgripande förändringar.
– Värdegrundsarbetet är en stor chans att göra något bra, att visa att vi verkligen står för öppenhet. Men frågan är om vi orkar slutföra det här nu. Organisationsarbetet har tagit allt fokus och det är för mycket på en gång, säger en person som funnits i ledningen för värdegrundsprojektet, men som ändå inte känner till konsultkostnaderna.
– Det är generaldirektören som hållit i det rodret.
Även andra personer med insyn beskriver hur det var generaldirektören som med konsulterna bestämde vilka tjänster som skulle utföras, utan insyn av den projektgrupp som fanns.
Den som under det första halvåret attesterade fakturorna från Sann & Partners har i dag bytt arbetsplats.
– Jag signalerade till min chef att vi snabbt höll på att nå taket för kostnaderna enligt avtalet. Då generaldirektören ville fortsätta att anlita konsulterna skrevs ett tilläggsavtal.
Konsultkostnader skenade
Ett falskt spektakel eller en nödvändighet. Åsikterna inifrån om Läkemedelsverkets värdegrundsprojekt går i sär. Klart är att konsultfirman Sann & Partners hittills inkasserat 5,3 miljoner kronor på projektet.
Foto: Tomas Lundin
Detta har hänt
Tidigare kritik mot myndigheten
Efter en artikel i UNT i juni fick Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman hård kritik av yttrandefrihetsexperter för sina uttalanden om personalens mediekontakter vid ett personalmöte. Där sade hon bland annat att information spridits av någon ”som inte kliver fram” och som ”vill någon illa”.
Tidigare har en handfull chefer i ett anonymt brev till myndighetens styrelse skarpt kritiserat generaldirektörens ledarstil, ifrågsatt de många omorganisationerna och pekat på tveksamheter i flera upphandlingsprocesser. I UNT gick sedan flera tidigare höga chefer vid Läkemedelsverket öppet ut och stödde kritiken i brevet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!