Kopernikus DNA analyserat
Benrester som påträffats i en grav i katedralen i Frombrok i Polen är verkligen kvarlevor från den världsberömde astronomen Kopernikus. Att dna i hårstrån från en bok i Gustavianum i Uppsala stämmer överens med dna i benresterna är ett av flera bevis för detta.
- Precis som i brottsutredningar räcker inte den här typen av dna-analyser ensamt som bevismaterial, men tillsammans med en rad andra fynd ger de ett starkt belägg för att gåtan om var Kopernikus begravdes äntligen är löst, säger docent Marie Allen vid Rudbecklaboratoriet i Uppsala.
I åtminstone 200 år har det gjorts försök att hitta kvarlevorna efter mannen som brukar kallas för världens mest kände astronom, Nikolas Kopernikus.
Att Kopernikus begravdes i katedralen i Frombrok 1543 har varit känt hela tiden. Men vilken av katedralens mer än 100 gravar som innehållit hans kvalevor har varit oklart.
Därför var det något av en sensation när polska arkeologer 2005 tillkännagav att de påträffat ett kranium och flera andra delar av ett välbevarat skelett i vad de misstänkte var Kopernikus grav.
Med kraniet som bas gjordes en rekonstruktion av den begravde mannens ansikte, som stämde väl överens med bilder och andra beskrivningar av hur Kopernikus såg ut.
Dessutom visade genetiska analyser att det finns välbevarat dna i bland annat i några kindtänder från kraniet.
- För att en sådan dna-analys ska vara informativ vid identifiering måste det dock finnas referensmaterial som man säkert vet kommer från Kopernikus själv eller nära släktingar till honom, säger Marie Allen.
Länge såg det ut som om forskarna skulle gå bet på uppgiften att hitta något sådant jämförelsematerial - tills dess att Uppsalaastronomen Göran Henriksson tipsade om att det på Carolina och Gustavianum finns flera böcker som tillhört Kopernikus.
I en av dem, en astronomisk kalender från 1500-talet med marginalanteckningar av Kopernikus, påträffades nio hårstrån. Kanske kunde något av dem ha tappats av Kopernikus när han satt och bläddrade i boken?
I fyra av hårstråna kunde Marie Allen påträffa bevarat dna från cellernas energiverk, mitokondrierna. Från två av hårstråna stämde denna "dna-profil" exakt överens med de tidigare analyserna av mitokondrie-dna i tand- och benresterna från graven i katedralen i Frombrok.
- Chansen att två slumpmässigt utvalda personer ska ha just denna dna-profil är cirka en på 500. Med tanke på arkeologiska data och att hårstråna hittades i en bok som tillhört Kopernikus ger analyserna tillsammans ett starkt stöd för att både hårstråna och benresterna i den polska graven verkligen kommer från Kopernikus, säger Marie Allen.
Ytterligare ett stort antal hårstrån som påträffats i böcker på Carolina som tillhört Kopernikus kommer att analyseras, men i princip är "Kopernikus-projektet" nu avslutat. Vid en officiell ceremoni kommer den världsberömde vetenskapsmannens kvarlevor på nytt att gravsättas.
- Det har varit jätteroligt att jobba med ett projekt kring en så spännande person som Kopernikus. Samtidigt har det givit oss viktiga kunskaper kring möjligheterna att göra analyser av gamla material, i synnerhet hår, där bara korta dna-fragment finns bevarade, säger Marie Allen.
FAKTA
Den polske astronomen Nikolas Kopernikus, som levde mellan 1473 och 1543, är en av tidernas största vetenskapsmän. I början av 1500-talet visade han att jorden kretsar kring solen, tvärtemot den tidens uppfattning att jorden var universums medelpunkt. Kopernikus tjänstgjorde själv som präst, men angreps hårt av kyrkan.
Den polske astronomen Nikolas Kopernikus, som levde mellan 1473 och 1543, är en av tidernas största vetenskapsmän. I början av 1500-talet visade han att jorden kretsar kring solen, tvärtemot den tidens uppfattning att jorden var universums medelpunkt. Kopernikus tjänstgjorde själv som präst, men angreps hårt av kyrkan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!