"Koppardebatten överdriven"
"Det är inte tillfredsställande med en vetenskaplig strid i en för det tänkta kärnbränsleförvaret i Forsmark så viktig fråga som nedbrytningstiden för koppar." Det menar professor Carl Reinhold Bråkenhielm, vice ordförande i Kärnavfallsrådet. I går deltog han i en utbildningsdag vid Uppsala universitet.
Skiss över slutförvaret i Forsmark.
Foto: Fotograf saknas!
- Det här har blivit en medial fråga, som kanske fått överdriven betydelse. Vi är trygga med vårt val av metod, sade han.
Metoden innebär att bränslet kapslas in fem centimeter tjocka kopparkapslar. De nya rönen har rört om i grytan och på måndag arrangerar Kärnavfallsrådet ett internationellt vetenskapligt seminarium.
- Det är inte tillfredsställande att det pågår en vetenskaplig strid på en så viktig punkt, säger Carl Reinhold Bråkenhielm, professor i livsåskådningsforskning vid Uppsala universitet och vice ordförande i Kärnavfallsrådet.
- Vi vill genomlysa frågan ordentligt, det är vår skyldighet, säger han.
Han var en av de åtta föreläsare från olika institutioner, som föreläste för ett hundratal studenter under rubriken Kärnavfall - röster från Uppsala universitet. Carl Reinhold Bråkenhielm har i sin forskning intresserat sig för de etiska aspekterna av kärnavfallsfrågan.
- Jag vill klarlägga etiska orienteringspunkter, som hållbar utveckling, förutsättningar för kommande generationer, och så vidare. Frågan är om man kan till godo se de olika etiska principerna på en gång, eller om det blir en målkonflikt i vissa fall, säger han.
Och ibland hamnar målen i strid. Ett exempel är frågan om högsta möjliga säkerhet kontra möjligheten att ta upp kärnbränslet ur förvaret igen i framtiden.
- I dag ser vi möjligheter med bränslet mycket tydligare än man gjorde när lagstiftningen kom till. SKB satsar helt på säkerheten, och ger inte efter på den för att möjliggöra ett återtag av bränslet. Det är i linje med lagstiftningen, men är kanske inte etiskt riktigt inför kommande generationer. De skulle kunna dra nytta av bränslet, säger Carl Reinhold Bråkenhielm.
Studenterna Erik Westin och Johan Erlandsson läser maskinteknik och var mycket nöjda med dagen.
- Det har varit jättegivande. Jag går härifrån med en känsla av trygghet snarare än med obesvarade frågor, säger Erik Westin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!