Köprusch inför skolstart

Det är dags för skolstart. Trots att de flesta skolor lovar att förse eleverna med allt undervisningsmaterial skaffar många eget. Det finns gränser även för antalet pennor och den som vill ha en till hands jämt gör bäst i att köpa själv.

Lovisa och Josefine Hedmo tycker det är värt att satsa på eget så de har hela terminen.

Lovisa och Josefine Hedmo tycker det är värt att satsa på eget så de har hela terminen.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2009-08-17 08:00
För Akademibokhandeln i Uppsala är terminsstarten en av årets viktigaste säsonger.
- Vi säljer mer till alla åldrar, från föräldrar som vill köpa lek och lär material åt sina små barn till studenter på universitet, säger butikschef Christina Medin.
Ett stycke bort botaniserar Lovisa och Josefine Hedmo från Uppsala i hyllorna. Lovisa har just slutat på Tunabergsskolan och Josefins har ett år kvar. De är på jakt efter pennor, suddgummin och kollegieblock till terminsstarten i veckan. En var sin filofax ska det också bli.
- Tillsammans brukar vi handla för 400-500 kronor, men vi ska dra ned lite i år. Det blir för dyrt, säger de.
Enligt skollagen ska de inte behöva köpa något alls. Skolorna ska hålla med det material som behövs i undervisningen. För åtta av nio skolor som UNT talat med är det också en självklarhet. Eleverna får allt förbrukningsmaterial från pennor och suddgummin till linjaler och skrivböcker. Bara själva läroböckerna är till låns.
- Vi har aldrig ransonerat något. Att spara på förbrukningsmaterial ger så lite. När det gäller exempelvis pennor så får eleverna två när terminen börjar och sedan fler när de behöver, säger Britta Molin, rektor vid Stenhagenskolan.
Gåvsta, Stavby och Tuna skolor ger eleverna allt material "under förutsättning att det används på rätt sätt".
- Diskussionen om att ransonera har funnits på skolorna, även här, men vi tycker det är bättre att uppmana eleverna att vara försiktiga. Kostnaden för material är ganska konstant. Men man kan ju inte göra av med hur mycket som helst, säger rektor Roger Anderson.
På Kungsgärdesskolan pratar lärarna med eleverna om att vara aktsamma om det material de får - som en sorts fostran.
Rektorerna vid Luthagens skolor, Tunabergsskolan och Gränbyskolan är av ungefär samma åsikt.
Lovisa och Josefine säger dock att det finns en gräns för frikostigheten.
- Många tar andras pennor och man får inte hur många nya som helst, utan tvingas köpa egna. Därför är det bättre att ha en stiftpenna som man känner igen. Förstör man sin linjal så får man också skaffa ny själv, säger de.
Även Rebecka Lindesson och Sofia Anderzon tittar på skolmaterial. De tycker att det är viktigt att eleverna tar eget ansvar, men att skolan borde vara med frikostig.
Hur frikostig?
- Man kan ju inte få nya pennor varje dag, men lite oftare.
Björkvallsskolan i Björklinge ransonerar sitt material sedan länge. Här får eleverna tre pennor per termin. Gör de av med mer får de köpa av skolan till en billig penning.
- För oss handlar det också om ansvarstagande. Man ska vara rädd om sina saker, komma i tid och ha med sig det material som behövs, säger rektor Ann Waxberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om