Körelev med Aspergers krävdes på intyg

Transportstyrelsen krävde läkarintyg och uppgifter om medicinering av en 20-årig kvinna med Aspergers syndrom. Annars skulle hennes körkortstillstånd dras in.

Uppsala2012-08-13 11:01

Förvaltningsrätten i Uppsala upphäver Transportstyrelsens krav.

Den som har körkort och drabbas av exempelvis stroke, synfel eller diabetes kan få det återkallat efter beslut av Transportstyrelsen. I andra fall kan körkortsinnehavet förenas med särskilda villkor, som att föraren ska ta medicin.

En 20-årig kvinna med diagnosen Aspergers syndrom, en lindrig form av autism, hade beviljats körkortstillstånd. Men så meddelade Transportstyrelsen att hon var tvungen att lämna in intyg från en psykiater om sin diagnos och uppgifter om sin läkemedelsbehandling. Kvinnan, som håller på att ta körkort, kunde nekas körkort om hon inte lydde uppmaningen, meddelade myndigheten.
–  Det kändes orättvist att jag behövde lämna in ett utlåtande för något som egentligen inte är ett problem, säger kvinnan till UNT. Min diagnos påverkar inte till exempel reaktionsförmågan när jag är ute och kör i trafiken.

Kvinnan tycker att det är underligt att hon blivit ombedd att komma in med uppgifter om sin medicinering.
–  Jag äter inte mediciner för min diagnos, det går inte att medicinera mot Aspergers syndrom.

20-åringen har lämnat in ett läkarintyg som styrker att hon inte har problem med exempelvis uppmärksamhet eller impulskontroll som skulle kunna påverka hennes förmåga att köra bil.

Förvaltningsrätten slår fast att de villkor som Transportstyrelsen ställt upp för 20-åringen inte nödvändiga av trafiksäkerhetsskäl.
– Det finns ingen forskning som visar att personer med Aspergers syndrom skulle ha problem i trafiken. Tvärtom ligger det ibland i diagnosen att personen har ett starkt utvecklat ordningssinne och är särskilt mån om att följa trafikregler, säger Anna Norrman vid Riksförbundet Attention, en organisation för bland annat personer med Aspergers.

Enligt lag ska faktorer som impulskontroll och koncentrationsförmåga vägas in vid bedömningen om någon ska få ha körkort. Det kan innebära svårigheter för personer med adhd.
– Det finns en studie från USA som visar att risken att unga manliga förare är inblandade i trafikolyckor ökar med 20 procent om de har adhd, säger Lars Englund, chefsläkare vid Transportstyrelsen.

Enligt honom kan dock körkortshindren för personer med adhd ofta övervinnas genom medicinering.
Ungefär 3 av 1 000 tusen personer anses ha Aspergers. Siffran för vuxna med adhd är 3-5 procent.

FAKTA: TRANSPORTSTYRELSENS REGLER

Under första halvåret 2012 återkallade Transportstyrelsen 3 821 körkort av medicinska skäl. Det är en ökning med 50 procent jämfört med första halvåret 2011 då siffran var 2 544 återkallelser.

En orsak är att reglerna skärptes den 1 februari 2012. Sedan dess måste läkare anmäla till Transportstyrelsen patienter som anses vara ”olämpliga” som förare. Tidigare skulle föraren vara ”uppenbart olämplig” för att läkaren skulle ha anmälningsskyldighet. Det har funnits kritik om att antalet återkallelser varit för få.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!